Preoblikovanje polikarbonat plošče

polikarbonat plošče

Izum postopka za pridobivanje kolikor toliko ravnega stekla je pomenil revolucijo pri gradnji stavb, vendar je bila uporaba ravnega stekla dolgo časa le privilegij bogatejših ljudi. Sčasoma pa se je ravno steklo zaradi izboljšanih postopkov in širše proizvodnje precej pocenilo, in steklena okna so postala stalnica v klasični gradnji stavb. Dvajseto stoletje pa je z bliskovitim razvojem plastičnih mas uvedlo nov material, umetno steklo. Gre pravzaprav za več različnih materialov, ki jim je skupna transparentnost kot pri navadnem, mineralnem steklu. Najpogosteje uporabljani sta dve vrsti, polikarbonat (PC) in polimetilmetakrilat (PMMA).

Tako polikarbonat plošče kot tudi PMMA plošče se da zelo enostavno ukriviti in preoblikovati s pomočjo toplotnega obsevanja. Oba našteta materiala spadata v skupino termoplastov. Ta skupina polimerov označuje sposobnost plastične mase, da se s segrevanjem zmehča. Zmehčano maso lahko nato poljubno preoblikujemo z različnimi orodji – ekstruderjem, prešo, ali pa z ročnimi orodji. Po preoblikovanju izdelek ohladimo in masa se spet strdi brez kemijske spremembe in poslabšanja materiala. Ta postopek lahko v teoriji ponavljamo v nedogled, zato so termoplasti zelo primerni za reciklažo.

Postopek za oblikovanje kupole iz polikarbonat plošče je tako enostavno nastavljiv, kupola pa je lahko najrazličnejših oblik, odvisno od želja kupca. Svetlobna kupola je zelo primerna zlasti za strešna okna, ker s svojo obliko omogoča višjo prepustnost svetlobe na isto površino svetlobne odprtine. Že sama oblika, ki jo ima kupola, pa tudi pripomore h povečani vzdržljivosti na udarce, kar je še dodaten plus. Zlasti pri vgraditvi večih kupol v prostor se pozna tudi povečanje prostornine zraka v prostoru. Če svetlobne kupole uporabimo kot elemente v svetlobnem traku, dobimo atraktivno rešitev, ki prepušča ogromno svetlobe in je odlično zaščitena pred zunanjimi dejavniki. Tovrstni svetlobni trakovi so zelo primerni tudi za vgradnjo protipožarnih sistemov za odvod dima in toplote, kot je nodt. Sistem nodt v primeru požara na strateških mestih odpre posebne lopute za odvod dima in toplote.