Enostavno do funkcionalnega stopnišča

Notranje stopnice lesene

Ker gradbena dela zahtevajo znatno finančno investicijo, pa tudi veliko časa, dela in skrbi pri raznih izbirah in odločitvah, je smiselno v nekaterih primerih ubrati lažjo pot ali izbrati cenejšo možnost. Ni pa nujno, da moramo v takšnem primeru skleniti kompromis in se sprijazniti s slabšim rezultatom. Včasih je enostavna in cenejša možnost tudi v končni fazi zelo posrečena in boljša od alternativ. Morda to velja tudi pri izdelavi stopnišča!

Če so notranje stopnice lesene, bi morda takoj pomislili na stroške nabave in obdelave tega naravnega materiala. Še posebej, če imamo v mislih razkošna stopnišča, je predvidena cena vse prej kot ugodna. A to ni nujno, saj imamo na voljo tudi drugačne notranje stopnice lesene izvedbe. Zelo priljubljena so montažna stopnišča, ki se izdelajo v tesarski delavnici, na končni lokaciji pa le sestavijo in vgradijo. Ne samo, da s tem močno oklestimo stroške, temveč tudi poenostavimo in pohitrimo delo, ki ga zahtevajo notranje stopnice. Lesene stopnice bodo postavljene že v enem dnevu, brez velikega nereda, motečega dela in dolgotrajnega pospravljanja!

Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšne stopnice se odločimo oziroma kaj situacija sploh dopušča. Ne glede na to, kakšne so montažne notranje stopnice, lesene elemente dobimo poceni in vgradimo brez težav, če le okolje to dopušča – nekatere stavbe potrebujejo drugačno stopnišče, morda je treba zagotoviti dodatno nosilnost ali pa les preprosto ne sodi v stil prostorov. Če so notranje stopnice lesene, prinašajo tudi nekaj dodatnih pomislekov v zvezi z vzdrževanjem, čiščenjem in dolgoročno uporabo. Nenazadnje gre za naravni material, ki se stara in spreminja, pa naj se še tako trudimo preprečiti dolgoročne učinke. A staranje lesa večinoma sploh ne vpliva na notranje stopnice – lesene elemente se običajno zaščiti z ustreznimi sredstvi, ki omogočajo neomejeno funkcionalnost, zanesljivost in življenjsko dobo stopnišča pa zagotavljajo tudi drugi elementi.