Kaj krije nezgodno zavarovanje?

Med celo vrsto različnih zavarovanj seveda najdemo tudi takšno, ki poskrbi za nadomestilo v primeru nezgode. A kaj takšno zavarovanje sploh krije? Ni namreč samoumevno, da nam odškodnina pripada ob prav vsaki nezgodi, prav tako ni vedno nujno, da moramo biti zavarovani, če želimo terjati nadomestilo za določene nezgode. Je pa veliko odvisno od posameznega primera, tako da se je pametno vnaprej pozanimati, kaj je možno in kaj ne.

Nezgodna zavarovanja krijejo vrsto nezgod, ki se lahko pripetijo vsakomur. Večinoma se osredotočajo na zdravstvene težave in poškodbe, čisto možno pa je, da je vključena odškodnina za ugriz psa ali kakšne podobne primere. Nezgodno zavarovanje se lahko do neke mere prekriva in pokriva enake stvari, ki so morda urejene na drugih področjih. Odškodnina za ugriz psa je na primer določena že v obligacijskem zakoniku, ki nalaga odgovornost v takšnih primerih lastniku živali. Seveda pa pravna zaščita na tem področju pomeni, da bo nadomestilo lažje izterjati, pomoč strokovnjaka pa tako ali tako vedno pride prav.

Treba pa je seveda v vsakem primeru zabeležiti podrobnosti nezgode, če ne ne pomaga niti najboljše zavarovanje. Odškodnina za ugriz psa pripada le oškodovancu, ki lahko dokaže svoje trditve. Treba je izdelati zapisnik o dogodku ter slediti zdravljenju. Enako velja za druge primere, za katere se izplača odškodnina, na primer za poškodbe ali avtomobilske nesreče.

Nezgodno zavarovanje pa pokriva tudi nekatere dodatne storitve v primeru nezgod. Odškodnina s tem nima veliko opraviti, bolj gre za določena nadomestila, na primer za dnevno nadomestilo v času, ko zaradi nezgode ne moremo delati, ali pa nadomestilo za v bolnišnici preživete dneve. Nezgodno zavarovanje določa tudi nadomestila za primer invalidnosti in za primer smrti. Ima pa vsaka zavarovalnica določene pogoje in premije, ki jih je pametno vnaprej pregledati in se šele potem odločiti za sklenitev zavarovanja.