Odstranjevanje plesni v stanovanju

Izsuševalec vlage

Plesen je ena izmed trdovratnejših in nadležnejših nadlog, s katerimi se lahko srečamo v stanovanjskih prostorih, hkrati pa tudi ena izmed pogostejših težav. Zelo hitro se pojavi, če imamo prostore neprimerno zračene, ali pa če imamo v prostorih neustrezen nivo relativne vlažnosti. Običajno gre kar za kombinacijo obeh teh dejavnikov, plesen pa se pojavi v kotičkih s slabim pretokom zraka in ustreznimi pogoji za razrast.

Kakorkoli že, nujno bo poskrbeti za odstranjevanje plesni v stanovanju. A ena izmed pogostih napak pri tem je, da se takoj lotimo odstranjevanja ali prekrivanja plesni. Pravzaprav je plesen le simptom, ki kaže na druge težave, tako da je bolj pametno najprej poskrbeti za te, če ne se bo plesen hitro spet razrasla in povzročila nove nevšečnosti. Kot omenjeno je pogost vzrok visoka vlažnost, problematičen pa je tudi pretok zraka – najprej torej poskrbimo, da sta ta dva dejavnika v mejah normale. Za vlažnost poskrbi izsuševalec vlage, ki je uporabna naprava za vsako stanovanje. S pomočjo takšne naprave ohranjujemo nivo vlažnosti na primernih vrednostih, še posebej dobro pa se izsuševalec vlage obnese v primeru, da imamo kakšne nezgode ali drugačne težave z visoko vlažnostjo. Če je visoka vlažnost stalno prisotna, se je seveda bolje osredotočiti na vzrok za to, čeprav tudi v tem primeru izsuševalec vlage s svojim delom lahko poskrbi za ustrezne razmere. Drugi faktor za nastanek plesni je prezračevanje, ki je pravzaprav povezano z vlažnostjo. Učinkovito prezračevanje pomeni kroženje zraka, s tem pa tudi preprečuje nabiranje vlage v določenih kotičnih in posledično razrast plesni. Dovolj je že občasno zračenje ali celo pasivno zračenje s primernimi okni in vrati, lahko pa da bo treba ukrepati bolj odločno.

Ko poskrbimo za vzroke, pa je res čas za odstranjevanje plesni v stanovanju. V mnogih primerih se lahko dela lotimo sami, možno pa je, da bomo potrebovali strokovno pomoč.