Barvanje notranjih in zunanjih zidov

Fasadne barve cena

Barvanje zidov je lahko povsem enostavno opravilo, lahko pa se izkaže za zahtevno nalogo, ki ne prinaša zagotovljenih rezultatov. Do neke mere je to odvisno tudi od uporabljenih materialov, sredstev in pripomočkov. Posebej pomembno je, da ločimo barvanje notranjih in zunanjih zidov – čeprav gre za na videz enako opravilo, se pokažejo nekatere razlike, ki ključno vplivajo na končni rezultat.

Izbira prave barve

Nadvse pomembno je, da izberemo pravo barvo. Čeprav je za fasadne barve cena običajno nekoliko višja, moramo za fasado izbrati prav te. Enako velja za zunanje zidne barve za druge površine. Pravzaprav za fasadne barve cena v nekem smislu potrjuje kakovost barve, ki mora biti pripravljena na razne izzive, ki jih prinašajo vremenski in drugi dejavniki. Na izpostavljenih površinah vizualna podoba namreč ni edini cilj, ki ga želimo doseči, temveč večinoma barve služijo tudi zaščiti teh površin. Tudi, če bi radi fasado zgolj prebarvali v željeno barvo, moramo izbrati izdelek, ki ne prinaša le pravega odtenka, temveč tudi vzdržljivost in obstojnost, saj bo le tako lahko zunanjost stavbe ostala lepo obarvana skozi čas. Razumljivo je torej za fasadne barve cena skladna s kakovostjo izdelka.

Notranje zidne barve morajo zadoščati drugačnim pogojem. Te običajno niso izpostavljene posebnim izzivom ali vremenskim dejavnikom. Treba pa je na primer poskrbeti, da so varne in niso strupene, saj smo z njimi pri vsakdanjem bivanju v neposrednem stiku. Notranje zidne barve morajo torej omogočati prijetno, varno in zdravo bivanje, ključna pa je seveda tudi njihova vizualna podoba. Poleg tega tudi te barve v določenih primerih izpolnjujejo še nekatere druge naloge. Nekatere notranje zidne barve na primer prispevajo k izolaciji zidov, predvsem pa se uporabljajo v boju proti učinkom vlage ali za odstranjevanje zidne plesni. V takšnih primerih je treba seveda poiskati prilagojena sredstva, ki so namenjena tovrstni uporabi.