Polnjenje električnih vozil

Električna vozila v Sloveniji

Električna vozila v Sloveniji še niso povsem prepričala kupcev, na ulicah jih le redko srečujemo. To seveda velja za vozila, ki so v zasebni rabi, medtem ko so poslovni in gospodarski uporabniki nekoliko bolj odločno vstopili na trg električnih vozil. En izmed pomislekov morebitnih kupcev takšnih vozil je gotovo tudi razpoložljivost polnilnic. Polnilne postaje za električna vozila so pri nas sicer tudi javno na voljo, a infrastruktura je trenutno še v razvoju.

Kakšne izzive pravzaprav predstavlja polnjenje električnih vozil? Večinoma gre le za to, da je treba daljše poti skrbno načrtovati, vedno pa moramo paziti tudi na to, koliko avtonomije še imamo na voljo, preden bo treba obiskati naslednjo polnilnico. Električna vozila v Sloveniji se seveda zelo razlikujejo po tem, koliko dosega imajo z enim polnjenjem – nekatera lahko s polnim akumulatorjem dosežejo 50 kilometrov, druga tudi več sto. Od tega je odvisno, kaj vse si lahko privoščimo. Avtomobili z večjim dosegom seveda omogočajo, da se relativno brezskrbno zapeljemo tudi na daljše izlete, pri tem pa ni treba stalno iskati najbližje polnilne postaje za električna vozila.

Treba pa je priznati, da imajo električna vozila v Sloveniji vseeno precej dobre razmere za delovanje. Polnilnice so na voljo v vseh večjih urbanih središčih, pa tudi ob pomembnih prometnicah in v nekaterih drugih naseljih se lahko brez težav ustavimo za polnjenje. Če upoštevamo še to, da je država precej majhna, so polnilne postaje za električna vozila pri nas na voljo v povsem zadostnem številu. Pazljivost nikoli ni odveč, še posebej seveda, če se odpravljamo v kakšne manj obljudene kotičke, a pomanjkljivost polnilnic ni prepričljiv razlog za to, da bi odlašali z nakupom električnega vozila. To je očitno pri uporabnikih, ki potrebujejo vozilo za mestno vožnjo – prav takšna električna vozila v Sloveniji predstavljajo velik delež, uporabniki pa so zelo zadovoljni.