Rešitev za prepuščanje naravne svetlobe

Kupola

Vsak objekt potrebuje določeno zaščito pred neugodnimi vremenskimi dejavniki, hkrati pa je treba pogosto poskrbeti tudi za učinkovito naravno osvetlitev. Na voljo je kar nekaj rešitev, od enostavnih in skorajda brezplačnih do dražjih in kompleksnejših. Večinoma se seveda uporabljajo okna, ki predstavljajo samoumevno izbiro. A kaj storiti, če ta ne pridejo v poštev?

Prosojni elementi za izdelavo svetlobnika

Za izdelavo svetlobno prepustnih elementov se pogosto uporabljajo polikarbonat plošče. Te so priljubljena izbira tako za nizkocenovne projekte kot za zahtevnejše izdelke s tega področja. Gre za umetno maso, ki ima precej prepričljive lastnosti z vidika zaščite pred vremenskimi dejavniki, predvsem pa omogoča učinkovito prepuščanje naravne svetlobe v prostor. Med odločilnimi lastnostmi, ki prepričajo v izbiro polikarbonat plošče za izdelavo svetlobnika, pa je gotovo tudi cena – material je precej dostopen, na voljo tudi v obliki uporabnih polizdelkov. Takšni prosojni elementi so kot nalašč za uporabo pri svetlobnikih.

Polikarbonat plošče so izvrstna rešitev za tiste, ki se lotevajo izdelave svetlobnikov kar sami, a še pogosteje se uporabljajo pri profesionalnih rešitvah.

Profesionalne rešitve

Za kakšen vrt ali manjši nadstrešek lahko polikarbonatne plošče kar sami namestimo na ustrezen nosilec, tudi v nekaterih drugih situacijah lahko izdelamo učinkovit svetlobnik brez strokovne pomoči. A za opremljanje stanovanjskih, poslovnih, gospodarskih in drugih objektov je bolje najeti profesionalce.

Posebej priljubljen element za prepuščanje naravne svetlobe je svetlobna kupola – oblika v tem primeru optimizira pretok svetlobe in omogoča zelo učinkovito osvetlitev zaprtih prostorov. Poleg tega je svetlobna kupola precej kompaktna, enostavno jo je izdelati in vgraditi, pa še dokaj poceni je. Ni pa kupola edina rešitev, ki jo ponujajo strokovnjaki s tega področja, prav tako imamo v vsakem primeru na voljo več materialov in izvedb. Zelo priljubljeni so tudi svetlobni trakovi, ki prinašajo določene prednosti v daljših in večjih prostorih, ki jih kupola ne bi mogla zadosti osvetliti.