Kako poteka okvirjanje slik?

Okvirjanje slik

Morda bi se zdelo, da je likovna mojstrovina zaključena z zadnjo potezo, ki jo umetnik opravi na platnu ali drugem mediju. A v mnogih primerih je treba storiti še zaključni korak – dodati okvir in sliko postaviti na ogled. Tudi v tem primeru gre za določen umetniški postopek, kateremu je vredno nameniti obilo pozornosti. V končni fazi okvir močno vpliva na izgled in vtis slike, seveda tudi na njeno umetniško vrednost.

Izdelava okvirja

Izdelava samih okvirjev je lahko precej raznolika, odvisno od tega, za kak izdelek se odločimo. Lahko se uporabijo povsem enostavne letve za okvirje, ki se jih preprosto sestavi v pravokotno obliko in v tak okvir postavi sliko. Pri najbolj enostavnih in tudi najcenejših izdelkih so letve za okvirje običajno izdelane iz lesa, pogosto se uporablja tudi plastika. Takšni okvirji so lahko zelo uporabni in precej posrečeni, če jih uporabimo v pravi situaciji.

Večinoma pa okvirji zahtevajo nekaj več pozornosti pri sami izdelavi. Letve za okvirje je treba posebej izdelati in skrbno oblikovati ter natančno sestaviti. Pogosto pride pri tem v poštev tudi kreativnost izdelovalca, ki se do neke mere prelevi v umetnika. Posebej izstopajo razkošni okvirji, pa tudi takšni, pri katerih so letve za okvirje izdelane iz kakšnih posebej dragocenih ali občutljivih materialov.

Okvirjanje slik

Sama izdelava okvirja je seveda le prvi korak, okvir sam po sebi ne koristi prav nič, če ne vsebuje ustrezne likovne mojstrovine. Za to poskrbi okvirjanje slik, ki je storitev vstavljanja slik v primeren okvir.

Tako kot sama izdelava okvirjev je lahko tudi okvirjanje slik povsem enostavno. Vse je odvisno od tega, kakšen je okvir – nekateri z raznimi mehanizmi omogočajo preprosto namestitev in tudi enostavno zamenjavo slik, drugi pa so namenjeni le enkratni uporabi. V nekaterih primerih je treba sliko namestiti v okvir že pri izdelavi okvirja in je nato ni mogoče enostavno odstraniti.