DIY električno talno gretje

Električno talno gretje

Za razliko od mnogih drugih sistemov ogrevanja ima talno gretje to prednost, da ga je izjemno enostavno namestiti v stanovanje. V mnogih primerih lahko celoten postopek opravimo kar sami, moramo pa za to seveda izbrati prave materiale in imeti ugodne okoliščine. Najboljša izbira bo grelna folija, ki že prinaša praktično vse, kar potrebujemo za namestitev novega gretja.

Nujna oprema

Grelna folija je na voljo v več različicah, najbolj pomembne razlike pa so v tem, za katere materiale je folija primerna. Nekatere folije so primerne za namestitev neposredno pod laminat ali celo preprogo, druge so prilagojene trdemu podu, keramiki ali drugim materialom. Na srečo ni težko najti pravega izdelka, tudi cene niso pretirane. Poleg tipa preproge pa moramo izbrati še dimenzije, ki morajo seveda odgovarjati dimenzijam prostora, ki ga želimo ogrevati. Da bo električno talno gretje kar se da učinkovito, je treba optimalno izkoristiti vso razpoložljivo površino. Grelne preproge in folije so običajno dobavljive v rolah, ki jih lahko prilagodimo dimenzijam in obliki prostora.

Grelna folija pa potrebuje še termostat, ki pravzaprav upravlja delovanje grelnih elementov. Sama folija še ne more delovati, treba jo bo povezati s termostatom, tega pa z električnim omrežjem. Pogosto lahko dobimo električno talno gretje v kompletu, ki že vključuje tako folijo kot termostat.

Polaganje talnega gretja

V nekaterih primerih se lahko polaganja talnega gretja lotimo sami. Vsekakor pa je nujno, da vsaj povezavo v električno omrežje opravi usposobljen strokovnjak – električne napeljave morajo biti brezhibne, sicer tvegamo tudi možnost požara ali električnega šoka.

Grelna folija omogoča enostavno namestitev pod pohodno površino prostora. Če lahko to elegantno odstranimo, bo namestitev grelnih elementov mačji kašelj. Odvisno od materialov pa bo treba morda uporabiti še izolacijo in druge elemente, ki naredijo električno talno gretje učinkovito in odzivno. Ko grelne elemente položimo pod pohodno površino ter povežemo s termostatom, lahko ogrevanje že uporabljamo!