Kvaliteta in kvantiteta papirja za tiskanje

Inkjet photo paper

Kako izbrati papir za tiskanje? Najlažje verjetno kar tako, da izberemo najcenejšo možnost in upamo na čim boljše rezultate. To pride v poštev za osnovne domače uporabnike, ki se le občasno posvečajo tiskanju. Zahtevnejši uporabniki imajo z izbiro papirja več težav, predvsem pa se odločajo o razmerju med kvaliteto in kvantiteto, na koncu pa seveda odloča tudi cena.

Kvantiteta

Kvantiteto predstavlja papir na roli. Pri teh izdelkih je možno dobiti obilo uporabnega papirja za ugodno ceno, je pa velik poudarek prav na tem, da so te role čim bolj obsežne in na voljo po čim bolj ugodni ceni. Ni nujno, da papir na roli ne bo kakovosten – nenazadnje so na voljo tudi role profesionalnega fotografskega papirja in druge kakovostne izvedbe. Pri vsakem tiskanju s ploterjem pride v poštev papir na roli, gre namreč samo za izvedbo, ki sama po sebi o kvaliteti še ne pove veliko. Odloča pa o kvantiteti – s tega vidika je tak papir kot nalašč za zahtevnejše uporabnike, ki potrebujejo veliko papirja. V eni roli je lahko na voljo tudi 200 metrov ali več papirja, kar je dobrodošlo v tiskarnah in podobnih delovnih obratih.

Kvaliteta

Kvaliteta pride do izraza pri zahtevnih motivih. V poštev pride recimo inkjet photo paper, namenjen tiskanju fotografij z brizgalnimi tiskalniki. Glede na to, da so vsi profesionalni fotografski tiskalniki brizgalni, je inkjet photo paper edina možnost za tiste, ki nameravajo tiskati fotografije.

Seveda pa o kvaliteti ne odloča le naziv izdelka. Inkjet papir mora biti dobro prilagojen tiskalniku, da lahko izkoristi vse njegove zmogljivosti. Tudi inkjet photo paper je na voljo v različnih izvedbah, ki ponujajo različne rezultate, nenazadnje pa tudi v različnih dimenzijah, tako v listih kot v rolah. Pomembno je, da izberemo foto papir primerne gramature in z ustreznim premazom glede na to, kakšne motive tiskamo.