Prijetno okolje za miren spanec

Posteljnina 140x220

Na kakovost spanca vplivajo mnogi dejavniki, ki jih lahko le do neke mere obdržimo pod nadzorom. Največ lahko seveda storimo s tem, da izberemo primerno posteljnino, ležišče in opremo, nadalje pa lahko za kakovosten spanec prilagodimo tudi samo spalnico. Že na ta način lahko storimo veliko, morda dovolj, da bomo spali povsem nemoteno in se bomo vsako jutro zbujali spočiti in naspani.

Izbira ležišča in posteljnine

Ležišče mora biti primerno potrebam uporabnika, posteljnina pa prilagojena ležišču. Največ težav imajo s tem tisti, ki ne ustrezajo določenim standardom na tem področju, a na srečo se tudi za te najdejo rešitve – ležišča 90×220 ali 100×220 in posteljnina 140×220 recimo odgovarjajo višjim uporabnikom, ki potrebujejo nekaj več prostora.

Poskrbimo za udobje in zdravo spanje, a pomembno je tudi, da bo spanje nemoteno, torej da ne bomo imeli veliko opravka z vlačenjem rjuh in odej. Posteljnina 140×220 recimo ponuja kar 50 cm dodatne širine, da se lahko brezskrbno zavijemo vanjo in noben del telesa ne ostane odkrit. S tem je posteljnina 140×220 primerna za enojne postelje, večje seveda zahtevajo večjo posteljnino.

Oprema prostora

Na kakovost spanca vpliva tudi neposredno okolje. V spalnici običajno nimamo kakšne vpadljive dekoracije, morda uporabimo le okrasne blazine ali kakšno prevleko za odejo, ki ima naslikan posrečen motiv. Okrasne blazine naj se seveda uporabljajo le za dekoracijo, za spanje niso primerne. Tudi druga dekoracija se lahko dobro poda v spalnico, a pazimo, da ne moti spanja. Prav tako naj ne gre za elemente, ki jih imamo na postelji, saj bodo tam le v napoto. Okrasne blazine naj bodo postavljene kje drugje oziroma jih pred spanjem odstranimo. Lahko pa uporabljamo pisane prevleke in drugo posteljnino lepega izgleda.

Tudi prostor lahko opremimo s posrečeno dodatno opremo. Pazimo le, da ni preveč kričeča, seveda ne sme oddajati zvokov ali svetlobe.