Akumulator in sončne celice

Akumulator

Za uspešno pridobivanje elektrike iz energije sončnega sevanja ne potrebujemo veliko opreme, nekaj kosov pa vseeno moramo imeti. Zelo elegantno lahko vzpostavimo učinkovito domačo sončno elektrarno z minimalno zbirko opreme, najbolj posrečena pa bo takšna rešitev za vikende, garaže, delavnice in podobne objekte. Seveda pa je pomembno, da pri tistih napravah, ki jih potrebujemo, ne sklepamo kompromisov.

Povsem nepogrešljive so seveda sončne celice, ki služijo sprejemanju energije sonca, hkrati pa to energijo že pretvorijo v električno energijo, ki jo pošljejo po žicah naprej. Celice so razporejene na večjih panelih, ki jih lahko precej poljubno oblikujemo v končni sestav elektrarne – lahko imamo zgolj en solarni panel z manjšo močjo, lahko pa namestimo sončne celice po celotni površini strehe in na ta način zagotovimo zadostno zmogljivost za napajanje celotnega gospodinjstva. Seveda moramo poznati določene lastnosti, ki jih imajo sončne celice, predvsem pa je pomembno, da izberemo kakovostne panele z visokim izkoristkom in dolgo življenjsko dobo, tudi če so nekoliko dražji.

Izjemno pomembna komponenta tovrstnega solarnega sistema je tudi akumulator, ki skrbi za zbiranje električne energije. Povezan je s solarnimi paneli, ki dovajajo električno energijo, vmes pa je običajno tudi regulator polnjenja, ki nadzira delovanje sistema in prepreči pretirano polnjenje. Da bo akumulator vedno v optimalnem stanju, je treba urediti usklajen sistem, ki dovaja toliko energije, kot je akumulator lahko sprejme in kolikor je dejansko potrebujemo. Če je kapaciteta premajhna, bo izkoristek solarnega sistema slabši, prav tako se lahko zgodi, da bomo ostali brez elektrike, če jo bomo uporabljali nekoliko več. Če pa je kapaciteta prevelika, se akumulator ob polnjenju ne bo v celoti napolnil, kar za delovanje akumulatorja verjetno ne bo najbolje, prav tako z vidika uporabnika to ne ponuja nobenih koristi. Med pomembnimi lastnostmi je poleg kapacitete tudi napetost, poleg tega pa bo treba izbirati med različnimi vrstami oziroma izvedbami.