Izolacija se vedno lahko doda

Izolacija

Nikoli ni prepozno, če želimo dobro izolirati svoje stanovanjske ali druge prostore. Čeprav je najbolj smiselno na to delo pomisliti že pri načrtovanju in gradnji, so tudi kasneje na voljo nekatere možnosti, ki jih lahko izkoristimo za odlično zaščito pred sončno pripeko in visokimi temperaturami v poletnih dneh ter ledeno mrzlim zrakom v zimskih nočeh.

Notranja izolacija stene je lahko precej preprosta, lahko je sicer tudi nekoliko zahtevnejša, a v vsakem primeru ponuja učinkovito rešitev tudi za dokončane prostore. Nekaj prostora bo treba narediti za dodatno plast izolacije, tako da takšna rešitev seveda ni povsem brez pomanjkljivosti, a v primeru, da nočemo investirati časa, denarja in truda v večje gradbene posege in celovito prenovo, je takšna izolacija vsekakor zelo dobra izbira. Prav tako je notranja izolacija stene najboljša možnost v primeru, da se lotevamo renovacije prostorov ali spremembe namembnosti, predvsem je to očitno pri adaptaciji mansarde. Veliko lažje je dodatno okrepiti notranjo steno, poleg tega je možno skoraj poljubno prilagajati lastnosti, ki jih ponuja takšna izolacija

Koliko stane izolacija notranjih sten?

Ni nujno, da bo delo zelo drago. Čeprav pri gradnji ne moremo mimo relativno visokih stroškov, lahko pri nekaterih postopkih tudi kaj prihranimo. Če je možna suhomontažna izvedba, bo notranja izolacija stene zelo ugodna, še posebej ob izbiri že vnaprej pripravljenih izolacijskih sistemov, ki jih ponujajo nekateri izvajalci. Seveda je treba še vedno paziti, da izberemo kakovostne izdelke in celovite rešitve, splača pa se investirati tudi v montažo – notranja izolacija stene namreč zahteva veliko mero natančnosti in skrbnosti, v nasprotnem primeru lahko hitro pride do toplotnih mostov in drugih neželenih učinkov, ki na dolgi rok močno poslabšajo izkušnjo pri bivanju v stanovanju.

V vsakem primeru je treba najti najboljšo rešitev glede na potrebe točne situacije. Včasih bo to suhomontažna notranja izolacija stene, včasih pa bo bolj smiselno premisliti o alternativah.