Inovativne kritine za manjše objekte

Inovativne kritine za manjše objekte

Pri manjših objektih imamo nekaj več svobode pri načrtovanju in izvedbi posameznih elementov, s tem pa tudi več priložnosti za doseganje zelo posrečenih učinkov. Seveda obstaja cela vrsta manjših enostavnih objektov, tako da težko posplošujemo, da pogosto pridejo v poštev iste rešitve, ki se jih splača omeniti. 

Pogosto se recimo poslužujemo prozornih kritin, med te se uvrščata polikarbonat kritina in kaljeno steklo. Gre za priljubljeni izbiri, čeprav je steklo nekoliko manj vsestransko, saj ga je težje oblikovati. Oboje pa je primerna rešitev v primeru, da potrebujemo le ravno kritino – polikarbonat plošče so že same po sebi dobra kritina za rastlinjake, nadstreške in podobne objekte, enako velja za steklo. Polikarbonat kritina ima to prednost, da jo lahko lažje namestimo kar v lastni režiji, material je bistveno cenejši, pa še lažje ga je oblikovati. Idealna rešitev za kakšne domače projekte, na primer prekrivanje garaže ali lope. To pa ne pomeni, da ni polikarbonat kritina zelo posrečena izbira tudi za razne bistveno bolj resne projekte, na primer pokrivanje kolesarnic, postajališč in podobnih objektov.

Poleg tega je možno polikarbonat oblikovati v poljubne izdelke, iz katerih lahko sestavimo zelo inovativne kritine. Priljubljena rešitev je kupola, ki je lahko samostojen element na vrhu kakšnega manjšega objekta, lahko pa ima tudi drugačno nalogo. Kupola je recimo odlična izbira za prepuščanje svetlobe v objekt, v tej vlogi se obnese še bolje kot enostaven svetlobni trak. Je pa kupola povsem primerna tudi kot samostojen element za prekrivanje manjših objektov, če smo se seveda pripravljeni soočiti z nekoliko bolj zapletenim procesom oblikovanja.

Če smo dovolj spretni, lahko kar sami pripravimo različne rešitve, s katerimi lahko odgovorimo na praktično vse potrebe. Seveda te rešitve ne pridejo v poštev za stanovanjske hiše in druge večje zgradbe, a vseeno se lahko izkažejo za zelo uporabne.