Osnovna oprema vsake postelje

Osnovna oprema vsake postelje

Če želimo na postelji udobno in prijetno spati, se moramo opremiti z ustrezno opremo. Izbira teh izdelkov ima lahko daljnosežen vpliv na kakovost spanca in na splošno počutje, a na srečo imamo med osnovno opremo le nekaj kosov opreme, na katere moramo biti še posebej pozorni.

Ležišče

Največ pozornosti običajno namenjamo ležišču, ki res neposredno vpliva na to, kako udobno bo spanje in predvsem na splošno zdravje in počutje na dolgi rok. Ker prespimo skoraj tretjino življenja, je kakopak zelo pomembno, da za to izberemo ustrezno ležišče. Najti moramo ležišče, ki bo dobro podpiralo telo med spanjem. A pozorni smo tudi na drugo opremo in druge dejavnike.

Vzglavnik

Ključno podporo telesu nudi tudi vzglavnik oziroma blazina. Morda je vpliv tu še bolj neposreden, saj gre za podporo glave – pomanjkljivosti na tem področju se hitro pokažejo v bolečinah v vratu in hrbtu. Kakovostna blazina je ključnega pomena za zagotavljanje mirnega, udobnega in zdravega spanca. Na tem področju preprosto ne moremo sklepati kompromisov, splača se investirati v dober vzglavnik, saj s tem lahko največ storimo za kakovost svojega spanja. Poleg tega pa ima blazina dokaj vsestransko vlogo v postelji, navsezadnje pa pripomore nekaj tudi k dekoraciji.

Posteljnina

Čeprav ležišče in vzglavnik močno vplivata na počutje pri spanju, s to opremo nismo v neposrednem stiku. Zvečer se namreč zavijemo med rjuhe in uležemo na prevleke, ki so še bolj odločilne pri zagotavljanju udobja. Kakovostna posteljnina je naravnost nepogrešljiva, saj je ravno ta v stiku z občutljivo kožo. Posebej pozorni bodo tisti, ki imajo težave z alergijami, saj je tem na voljo protialergijska posteljnina, seveda pa je v vsakem primeru pametno poskrbeti za takšno zaščito. Tudi sicer izbiramo materiale, ki so prijazni do občutljive kože, običajno se odločimo za naravni material, na primer bombaž ali svilo, je pa ponudba zelo široka.