Adaptacija kopalnice v lastni režiji

Adaptacija kopalnice v lastni režiji

Veliko dela lahko pri manjših gradbenih posegih v kopalnici opravimo kar sami. Pogosto gre za dokaj enostavne prilagoditve, s katerimi pa že lahko dosežemo prepričljive učinke, lahko celo povsem spremenimo namembnost prostora. Seveda pa se tega dela lotimo samo, če vemo, kaj počnemo. V vsakem primeru je priporočljivo najti tudi strokovno pomoč, vsaj za kak nasvet in načrt, poleg tega pa bo v kopalnici najverjetneje nepogrešljivo keramičarstvo, saj polaganje ploščic ni mačji kašelj.

Potek dela je odvisen od tega, kakšne prilagoditve sploh načrtujemo. Adaptacija kopalnice lahko vključuje različne posege, lahko gre tudi za večje spremembe namembnosti in funkcionalnosti prostora, ni pa treba, da se lotimo posebej zahtevnega dela, tudi če želimo dodobra spremeniti prostor. V vsakem primeru pa je priporočljivo izdelati dober načrt, ki predvidi vse potrebne opravke. Tako bomo tudi vedeli, ali potrebujemo recimo profesionalno keramičarstvo ali ne. Mnoga opravila lahko uspešno izvedemo kar sami, vseh pa gotovo ne, če načrtujemo kakšno bolj obsežno prenovo.

Če adaptacija kopalnice ne vključuje posebnih gradbenih posegov, se lahko brez skrbi lotimo dela kar sami. Verjetno bo šlo za zamenjavo ali vgradnjo razne kopalniške opreme, pri večjih kosih je treba sicer opraviti tudi nekaj gradbenega dela. Posebno pozornost pa zahtevajo povezave z vodovodnim sistemom, prav te predstavljajo potencialno ranljivost, če jih ne opravimo zanesljivo. Pride lahko do puščanja vode in do drugih težav, zato se splača za ta pomembna opravila najeti strokovnjaka. Enostavno lahko namestimo tudi razno kopalniško pohištvo in drugo manjšo opremo.

Med gradbenimi posegi, ki jih zahteva adaptacija kopalnice, lahko nekatere opravimo kar sami, predvsem pri vgradnji opreme. Zelo verjetno je, da bo treba na novo položiti ploščice, pri tem pomaga profesionalno keramičarstvo, lahko pa se delu posvetimo tudi sami. Verjetno bo nekaj dela tudi z urejanjem električnih povezav, kar je spet pametno prepustiti strokovnjakom.