ARONIJA – zakaj jo imenujejo “čarobna rastlina?”

ARONIJA – zakaj jo imenujejo “čarobna rastlina?”

Aronija je grmovnica, ki obrodi manjše vijolično-črne jagode podobne borovnicam.

Jagode so pretežno trpkega okusa zaradi visoke vsebnosti kemijskih molekul imenovanih tanin in pektin. Lahko jih jemo sveže, vendar je prav zaradi trpkega okusa najbolj priljubljen sok aronije.

Črno barvo aroniji dajejo zdravilne molekule imenovane antocianini. Vsebnost antocianinov je okoli 1500mg na 100g. To je kar trikratna vrednost anticianinov, v primerjavi z borovnicami.

Pomembna vrednost za zdravilnost rastilne je tudi ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ki nam pove sposobnost boja rastline proti škodljivim kisikovim prostim radikalom. Sok aronije in sveža aronija imata visoko ORAC vrednost in sicer okrog 16000 mmol na 100g, med tem ko so pri drugem sadju te vrednosti mnogo manjše – pri navadni jagodi znaša okrog 5000 mmol na 100g, pri divjih borovnicah okoli 10000, malinah 5000, robidah 6000, češnjah 4000mmol na 100g. Ravno zaradi tega lahko rečemo, da je matični sok aronije oz. svež sadež aronije najmočnejši antioksidant med jagodičevjem.

Sok aronije in sveža aronija lahko imata anti degenerativne oz. anti rakave učinke. To je posledica kemijskih molekul imenovanih polifenoli, ki sodijo med najboljše antioksidante in ščitijo telo pred poškodbami celic. Sok aronije in sveža aronija s kombinacijo polifenolov, vitamina K in vitamina C bori proti prostim radikalom. Kot zanimivost lahko izpostavimo, da aronija vsebuja desetkrat več vitamina C kot limona.

Sok aronije torej lahko zmanjša oksidativni stres v krvnih celicah. Na ta način lahko pomaga zmanjšati možnost rakavih obolenj.

Različne spojine, ki jih vsebuje sok aronije vključno s kininsko kislino preprečujejo in se borijo proti vnetjem in srčno-žilnim boleznim.

Brusnice so zelo učinkovite pri boju z vnetju sečil, vendar je aronija in sok aronije tudi do desetkrat bolj učinovit, prav zaradi visoke vsebnosti kininske kisline. Ta dokazano reducira bakterije odgovorne za te vrste bolezni.

Sok aronije s svojo visoko vsebnostjo antioksidantov prav tako lahko preprečuje nevronske bolezni in obolenja v povezavi z možgani. Prehrana z nizko vsebnostjo maščob in z veliko antioksidanti, kar sok aronije definitvno je, zmanjšuje tveganje za debelost in inzulinsko odpornost.

Sok aronije je odličen tudi pri boju s povišanim holestrolom in glukozo v krvi. Med glavnimi prednostmi, ki jih ima sok aronije je vzdrževanje normalne ravni krvnega pritiska in preprečevanje krčev v krvnih žilah, saj lahko izboljša elastičnost krvnih žil.