Bodo pametna vrata že kmalu edini standard?

Bodo pametna vrata že kmalu edini standard?

V poplavi vseh možnih opcij, ki jih prinašajo katalogi za gradnjo in notranjo opremo, se je vedno težje odločiti, kaj vse bomo izbrali za svoj sanjski dom. Vsak ima seveda svoje želje in preference, vendar pa nas takrat, ko se končno lotimo iskanja točno določenega kosa notranje opreme, velikokrat preseneti velika ponudba kvalitetnih izdelkov, med katerimi se pravzaprav nikakor ni enostavno odločiti, kaj nam najbolj ustreza. Tudi če že imamo precej dobro idejo, kaj želimo, pa bomo morda ob obistku trgovine ali pregledu kataloga ugotovili, da obstaja še veliko drugih stvari, ki nas lahko navdušijo.

Redkokdo ob planiranju svojega sanjskega doma pomisli na to, da bi namesto običajnih vrat iz enega v drug prostor vodila drsna avtomatska vrata, ki v teh letih postajajo vedno bolj priljubljena. V domovih, ki se bodo gradili v naslednjih desetih letih, bomo videli vedno manj kljuk in vedno več vrat, ki se odprejo, ko se jim približaš, ali pa takrat, ko izrečeš glasovni ukaz. Pametna vrata lahko zaznajo tudi prstni odtis lastnika ali pa prepoznajo njegove obrazne poteze, tako da je skozi njih mogoče vstopiti v hišo le tistmu, ki je tam doma.

Kako daleč je še do nove normalnosti?

Tako kot so se nam nekdaj kasete in CD-ji zdeli samoumeven način za prenašanje datotek glasbe ali filmov, zdaj pa jih skoraj ne vidimo več, se utegne kmalu zgoditi tudi s ključi. Skozi pametna vrata se bomo namreč sprehodili brez kakršnegakoli ključa, tako kot se danes sprehodimo skozi drsna avtomatska vrata, ki vodijo v trgovino. Čeprav smo bili do zdaj navajeni drsna avtomatska vrata videti le v poslovnih stavbah, pa ta postajajo vedno bolj priljubljena tudi v zasebnih domovih. Pametna vrata bodo verjetno kmalu označena samo z izrazom “vrata”, saj bodo v dveh desetletjih gotovo postala bolj običajna kot vrata, kot jih poznamo zdaj.