Brezplačna spletna optimizacija in oglaševanje

Brezplačna spletna optimizacija in oglaševanje

V želji po nižanju stroškov spletnega poslovanja se pogosto posvetimo predvsem racionalizaciji optimizacije in oglaševanja. To so storitve, za katere morda namenjamo kar znatne količine denarja, a ne prinašajo preverljivih rezultatov, ki bi investicijo upravičili. Normalno torej, da iščemo alternative, ki bi za ugodnejšo ceno prinesli primerljive rezultate. Morda bo možno do uspeha priti celo brezplačno!

Brezplačno oglaševanje

Čeprav je za spletno oglaševanje cenik običajno določen na podlagi konkretnih dejavnikov in vključuje stroške, ki se jim ne moremo izogniti, obstajajo nekatere alternative, s katerimi lahko glas o svoji spletni strani učinkovito in brezplačno razširimo med širno spletno občinstvo. Ni nujno, da bo za spletno oglaševanje cenik v tem primeru sploh prišel v poštev, saj ne moremo ovrednotiti nobenega opravka. Gre za alternativne oblike trženja, na primer viralni marketing, pri katerem ciljamo na eksponentno deljenje priljubljenih vsebin in povezav, s tem pa dosežemo veliko boljši učinek od klasičnega oglaševanja brez kakršnihkoli stroškov.

Za klasično spletno oglaševanje cenik seveda ne bo nikoli povsem brezplačen, je pa tudi v tem primeru možno najti dobre alternative. Lahko se na primer odločimo za druge oblike plačila, na primer za kompenzacijo ali pa za izmenjavo povezav ter oglasnih vsebin.

Brezplačna optimizacija

Spletna optimizacija ponuja še več možnosti za učinkovite brezplačne ukrepe. Seveda bo najlažje priti do dobrega rezultata s primerno investicijo, a mnogih opravil se lahko lotimo tudi kar sami, brez potrebe po zajetnem kupčku denarja. Predvsem lahko veliko postorimo na sami spletni strani, to je tako imenovana on-site optimizacija, ki je v veliki meri povsem enostavna in že ponuja prepričljive rezultate. Poleg tega pa lahko tudi drugod po spletu najdemo odlične priložnosti za brezplačno optimizacijo – sploh zato, ker spletna optimizacija koristi povezave z drugih spletišč, lahko sami pripomoremo k temu z objavljanjem povezav po forumih in preko komentarjev, čeprav obstajajo boljši in učinkovitejši načini.