Brizgalni ali laserski tiskalnik?

Brizgalni ali laserski tiskalnik?

Na prvi pogled je med brizgalnimi in laserskimi tiskalniki le ena posebej očitna razlika – brizgalni za delovanje uporabljajo kartuše, laserski pa tonerje. Toda iz tega izhaja še cela vrsta drugih razlik, ki se nato izkažejo pri uporabi v praksi. Pri izbiri novega tiskalnika je pametno te razlike poznati, pravzaprav se je smiselno še nekoliko bolj informirati, saj je ponudba res pestra.

Brizgalni tiskalnik

Brizgalni tiskalniki so vsekakor prava izbira za osnovno domačo rabo. So namreč cenovno ugodni in v nižjem cenovnem razredu tudi precej dobro zastopani. V tem primeru več težav kot tiskalniki pogosto predstavljajo kartuše – te so običajno tudi precej drage. Pojavi se vprašanje, ali je smiselno investirati v kakovostne originalne, na primer HP kartuše, ali bodo neoriginalne alternative prav tako ustrezne. HP kartuše oziroma originalni izdelki drugih priznanih proizvajalcev prinašajo zanesljivost in kakovost, a tudi višjo ceno. Neoriginalni izdelki pa so cenovno ugodni in še vedno povsem uporabni za manj zahtevne uporabnike, čeprav ne prinašajo kakovosti, ki jo zagotavljajo recimo HP kartuše.

Brizgalni tiskalniki so sicer primerni tudi za bistveno zahtevnejše uporabnike, ki pa seveda ne bodo posegali po izdelkih nižjega cenovnega razreda.

Laserski tiskalniki

Prednost laserskih tiskalnikov je v tem, da za tiskanje koristijo tonerje. Na ta način omogočajo učinkovito in varčno tiskanje tudi v večjih obsegih, torej so kot nalašč za poslovno uporabo. Sicer večinoma niso tako vsestranski kot brizgalniki, morda omogočajo le črno-belo tiskanje, so pa prilagojeni svoji funkciji in to opravljajo zelo dobro. Kartuše imajo precej omejeno kapaciteto in so tudi dokaj drage, tonerji so v primerjavi z njimi bistveno boljša opcija, saj zagotavljajo dolgotrajno tiskanje že z enim samim tonerjem.

Laserski tiskalniki so načeloma v izhodišču nekoliko dražji, na dolgi rok ob rednem tiskanju pa občutno cenejši. To je posledica razlik, ki jih imajo tonerji in kartuše.