Brušenje nožev pri kosilnicah

Brušenje nožev pri kosilnicah

Kosilnice so pogost pripomoček za košnjo trave, ki jih pri nas srečujemo na vsakem vogalu. Z njimi je delo na travniku bistveno bolj enostavno, kot je bilo včasih s koso za ročno košnjo trave. Zlasti pa se je razširil trend zelenic, ki niso namenjene krmljenju živali. Včasih so namreč kmetje vsak kotiček trave pokosili z namenom shranjevanja sena za zimo, ko so bile živali v hlevu.

Za dobro delovanje mora biti vrtna kosilnica brezhibno vzdrževana. Zaradi relativno enostavne izdelave to danes sploh ni več težko, le vsako leto je potrebno menjati olje v motorju. Poleg tega pa je pomembno še brušenje kose, tako, kot je pomembno brušenje verige, ki jo ima motorna žaga. Vrtna kosilnica ima po navadi dvokrako koso z nagnjenim sredinskim delom, ki deluje kot ventilator. Tako pri vrtenju kose poleg striženja trave nastaja tudi zračni vlek, ki vleče pokošeno travo v zadnji konec kosilnice skozi odprtino, kjer je nameščen poseben koš za zbiranje pokošene trave. Pobiranje trave je pomembno zato, da se travna površina ne zaduši z mulčevino, ki jo pušča vrtna kosilnica za sabo.

Brušenje vrtne kosilnice izvedemo na sledeč način. Najprej kosilnico dvignemo na pult, vendar je ne smemo prevrniti, da ne bi olje izteklo v valj in zadušilo svečko motorja. Nato jo nagnemo in podložimo, tako da pridobimo dostop do kose. Na zunanjem delu kose v smeri proti vrtenju nato s kotno brusilko pobrusimo kakih 10 cm roba tako, da ga naostrimo. Enak postopek se ponovi še na drugem kraku in stvar je zaključena. 

Za brušenje verige na napravah, kot je na primer motorna žaga, pa se že precej bolj splača kupiti namenski brusilnik verige. Motorna žaga je tako precej bolj enostavna za redno brušenje, tudi brusilnik pa je zelo poceni in traja zelo dolgo. Redno brušena žaga ima vidno boljše delovanje.