Brusilniki za obdelavo lesa

Brusilniki za obdelavo lesa

Brusilniki so vsestransko uporabni in morajo gotovo biti na voljo v vsaki delavnici, tudi pri domačem delu, sploh če se ukvarjamo z obdelavo lesenih elementov. Imajo sicer različne vloge, pogosto te naprave uporabljamo tudi za druge namene, recimo rezanje kovine. A na voljo so različne izvedbe, ki so lahko dobro prilagojene tudi primarni nalogi brusilnika, torej brušenju večjih površin. Predvsem pri delu z lesom lahko dosežemo odlične rezultate, če imamo na voljo ustrezno opremo. Poznamo več vrst brusilnikov, med katerimi moramo znati pravilno izbrati.

Tračni brusilnik

Dokaj preprosta in zelo učinkovita izvedba je že tračni brusilnik. Ta naprava je idealna za hitro in enostavno brušenje večjih površin. Običajno se uporablja za grobo brušenje in odstranjevanje odvečnega materiala, seveda pa lahko brusilnik opremimo z različnimi trakovi, na voljo so bolj ali manj fini trakovi, s katerimi lahko prilagajamo končni učinek. Tako se lahko z eno napravo lotimo različnih nalog, vedno pa lahko pričakujemo, da bo tračni brusilnik svoje delo odlično opravil. Posebej prepričljiva je takšna oprema pri grobi obdelavi funkcionalnih lesenih elementov.

Ekscentrični brusilnik

Za nekoliko zahtevnejše naloge uporabimo druge brusilnike, čeprav seveda tudi tračni brusilnik lahko zelo dobro opravi tudi zahtevno delo. Ekscentrični brusilnik je prava izbira za fino brušenje večjih površin. Omogoča nam zelo natančno in učinkovito delo, predvsem pa odličen končni rezultat pri vidnih elementih in tistih kosih, ki morajo biti prijetni za otip. Tako je ekscentrični brusilnik prava izbira za zahtevnejše uporabnike, ki se želijo lotevati vseh mogočih nalog pri obdelavi lesa. Navsezadnje lahko ekscentrični brusilnik z izbiro ustrezne dodatne opreme spremenimo tudi v polirni stroj, kar še razširi funkcionalnosti te opreme.

Drugi brusilniki

V različnih primerih lahko dobre rezultate dosežemo tudi z drugimi brusilniki. Na voljo so različne izvedbe, ki so lahko precej vsestranske, lahko pa so močno prilagojene kakšnim specifičnim nalogam.