Čas je za menjavo gum

Čas je za menjavo gum

Med storitvami, ki jih opravlja avtomehanik, je kar nekaj takšnih, na katere se pogosto spomnimo. Najraje bi se rednim obiskom pri mehaniku sicer izognili, saj jih povezujemo s stroški, a vseeno bo treba vsaj občasno zapeljati v delavnico. Gotovo vsaj takrat, ko bo treba zamenjati pnevmatike vozila.

To opravljamo dvakrat letno, pred zimo in po njej. Glavni namen te zahteve je seveda ta, da se pripravimo na posebne zimske razmere, zakon skrbi za to, da so vsa vozila na cesti pripravljena na spolzko podlago in nižje temperature. 

Ker je to zahteva za praktično vse voznike, bo avtomehanik gotovo dobro pripravljen na menjavo gum pred zimo in v spomladanskem času.

Kako nam avtomehanik pomaga pri menjavi gum?

Da z menjavo gum ne bi imeli velikih skrbi, bomo delo v celoti prepustili mehaniku. Pametno je torej, da imamo dobrega mehanika, ki bo namesto nas opravil zamudno in zahtevno delo, pa tudi vse druge posege, ki so potrebni za brezhibno delovanje avtomobila. 

Za takšne stranke pripravljajo mehaniki odlično ponudbo, lahko spoznamo pestro zbirko storitev zanesljivega serviserja – predstavljena je seveda tudi možnost menjave pnevmatik.

Za kar najbolj elegantno rešitev bodo mehaniki ponudili celovito storitev. Avto pripeljemo v delavnico, kjer nam avtomehanik zamenja vse štiri pnevmatike. Dela s tem ni veliko, pa tudi ni posebej zahtevno, tako da lahko pričakujemo izvrstno izkušnjo in avto bo kmalu dobro pripravljen na zimo ali poletje. 

avtomehanik-avtoservis-selan

Seveda pa je veliko odvisno tudi od tega, za kakšne gume se zanimamo, če jih želimo morda hkrati tudi kupiti – verjetno nam bo avtomehanik dal možnost nakupa novih pnevmatik, lahko pa imamo tudi že kupljene svoje gume oziroma so še stare pnevmatike dovolj dobro ohranjene.

Hkrati pa nam ob menjavi gum avtomehanik lahko ponudi še druge storitve, recimo centriranje, avtooptiko in druge koristne vzdrževalne posege. Tu se pokažejo razlike med posameznimi ponudniki, saj dobimo različne možnosti in tudi različne rezultate. Čeprav se povsod opravlja menjava gum, ni nujno, da bomo povsod tudi povsem zadovoljni.

Menjava gum zahteva skrbno izbiro novih pnevmatik

Avtomobilske pnevmatike so dobro pripravljene na zahtevno uporabo na terenu, a vseeno imajo omejeno življenjsko dobo.

Da bi bili kar najbolje pripravljeni na vožnjo, je treba pnevmatike redno menjati – to ni le menjava gum po zakonu, ki nam nalaga uporabo prilagojene zimske razmere, temveč izbiramo tudi nove pnevmatike, ko se stare obrabijo, običajno pa to opravimo prav ob menjavi gum.

Takrat imamo možnost izbrati kakovostne gume, s katerimi bomo na cesti kar se da varni in zanesljivi. Pnevmatike imajo izredno veliko vlogo pri zagotavljanju odličnih voznih lastnosti vozila, odločajo o varnosti in izkušnjo voznika, pa tudi o porabi goriva in o mnogih drugih faktorjih pri vožnji. 

Zato nam menjava gum ne dopušča velikih kompromisov. Odločimo se za nakup pnevmatik iz višjega cenovnega razreda, sploh če najdemo dobro pripravljene modele za hudo zimo. A pozor, tudi za poletje moramo imeti dobre gume, letne gume morajo biti pravzaprav še bolje pripravljene na nepredvidljive razmere, saj jih pogosteje uporabljamo, opravljamo tudi daljše poti.

menjava-gum-nakup-pnevmatik

Tako nam menjava gum nalaga kar nekaj dela. Najti moramo pravega mehanika, ki nam na enem mestu ponuja dobre rešitve, še posebej v primeru, da se zanimamo tudi za nakup gum. Pobrskati želimo po široki ponudbi, da se lahko odločimo za prave gume.

Najbolj relevantni so testi, ki primerjajo različne modele pnevmatik, koristni pa so tudi nasveti mehanikov, ki nam lahko pomagajo pri odločitvi. Nato pa mora menjava gum seveda vključevati tudi delo, torej dejansko zamenjavo. 

Obenem se pogosto zanimamo še za skladiščenje dobro ohranjenih gum, da jih lahko uporabimo takrat, ko bo menjava spet potrebna. Včasih dobimo zelo dobro ponudbo za vse to na enem mestu.