Cena in zmogljivost toplotnih črpalk

Cena in zmogljivost toplotnih črpalk

Cena je vsekakor en izmed dejavnikov, ki odločajo o izbiri ogrevalnega sistema. Ne sme pa biti edini faktor, na podlagi katerega se odločamo. Pozorni smo predvsem na zmogljivost in zanesljivost ogrevalnega sistema, saj nam ogrevanje ne bo veliko pomagalo, če bo ob nižjih temperaturah odpovedalo. Tako je pogosto boljša izbira zmogljivejše toplotne črpalke za ogrevanje, četudi bo cena razumljivo nekoliko višja.

V nekaterih primerih seveda pride v poštev tudi cenejša toplotna črpalka, cenik namreč ni nujno vezan na zmogljivost, prav tako je izbira v veliki meri odvisna od potreb posameznika. 

Visokotemperaturni in nizkotemperaturni sistemi

Razlika v ceni se kaže že v tem, ali toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo visokotemperaturni ali nizkotemperaturni sistem. Nekatera grelna telesa odlično delujejo že pri nižjih temperaturah, recimo za talno gretje vode ni treba segrevati do zelo visokih temperatur. Drugače je pri radiatorjih, ki potrebujejo višjo temperaturo vode. Od tega je odvisno, kakšna bo toplotna črpalka. Cenik je seveda dražji pri visokotemperaturnih napravah, ki morajo vodo ogreti do višjih temperatur, nizkotemperaturne črpalke pa so lahko precej poceni, čeprav seveda v nizkotemperaturnem sistemu ponujajo prav tako prepričljivo ogrevanje.

Različne vrste toplotnih črpalk

Ker toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo različne vire energije, poznamo različne tipe črpalk. Prav od tega je najbolj odvisno, kakšno ceno bo imela toplotna črpalka Cenik se lahko močno razlikuje, saj so nekatere črpalke dokaj enostavne in poceni, druge pa so zelo kompleksne in pri vgradnji zahtevajo kar nekaj dodatnega dela. Ravno tu se izkaže tudi razlika v zmogljivosti, izstopajo predvsem črpalke, ki ponujajo dober kompromis.

Toplotne črpalke voda voda so zelo zmogljive, a tudi zelo drage. Treba bo izvrtati vrtino do podtalne vode, veliko dela bo tudi z vgradnjo opreme. Enostavnejši in cenejši so podzemni kolektorji, ki še vedno nudijo veliko energije za črpalke zemlja voda, medtem ko so najenostavnejše in najugodnejše toplotne črpalke zrak voda.