Cena toplotne črpalke

Toplotne črpalke veljajo za drage, kar je tudi en izmed glavnih pomislekov pred nakupom. Drugi faktor, ki omejuje nakup takšne opreme, pa je zahtevna vgradnja nekaterih izvedb. A tako cena kot vgradnja nista problem, če se odločimo za cenovno ugodne izvedbe, ki kljub nižji ceni zagotavljajo dobro izkušnjo pri uporabi.

Toplotna črpalka zrak zrak

Najcenejša opcija je toplotna črpalka zrak zrak, ki se uporablja za ogrevanje stanovanjskih prostorov. Gre namreč za najbolj enostavno izvedbo, ki je povsem primerljiva s klimatskimi napravami. Tudi po ceni se ne razlikuje bistveno od njih – cena toplotne črpalke bo v tem primeru le nekaj tisoč evrov, kar že vključuje tudi montažo. Postaviti je treba namreč le zunanjo enoto nekam na prosto, notranjo pa povezati z ogrevalnim sistemom oziroma umestiti v prostor. Obe enoti lahko izberemo posebej, na ta način pa pridemo do še boljše cene. 

V mrzlih zimskih dneh bo toplotna črpalka zrak zrak nekoliko težje zagotavljala udobno temperaturo v večjem stanovanju, tako da bo morda potrebno dogrevanje. Učinkovitost takšne črpalke je odvisna od okolja in od načina uporabe, seveda je treba o vseh teh dejavnikih pravočasno razmisliti. Gotovo ne sme na odločitev vplivati le cena toplotne črpalke.

Toplotna črpalka zrak voda

Medtem ko je toplotna črpalka zrak zrak namenjena le ogrevanju prostorov, lahko črpalko zrak voda uporabimo tudi za ogrevanje sanitarne vode, kot seveda tudi vode za ogrevanje prostorov. Tudi ta izvedba je dokaj ugodna, saj spet potrebujemo le zunanjo enoto za črpanje energije iz okoliškega zraka, tako da ne bo zahtevnih in dragih gradbenih posegov. Seveda je možno, da bo treba prilagoditi hišni sistem, če želimo črpalko vgraditi v obstoječo zgradbo, a tudi to ni nujno problem.

Cena toplotne črpalke je tudi v tem primeru nekaj tisoč evrov, je pa to povsem odvisno od izbire – na voljo so namreč različne zunanje in notranje enote.