Cena za spletno optimizacijo in oglaševanje

Cena za spletno optimizacijo in oglaševanje

Za najbolj učinkovito pridobivanje novih obiskovalcev na spletno stran bo najboljša opcija spletno oglaševanje ali SEO optimizacija. Cena pa je močno odvisna od primera, od uporabljenih metod in pričakovanih rezultatov. Za oglaševanje je možno stroške dokaj natančno izračunati in hkrati tudi predvideti, kakšne rezultate bo investicija prinesla, medtem ko za optimizacijo cena ni tako enoznačna.

Postavitev končne cene je pri optimizaciji zahtevna predvsem zato, ker se storitev oblikuje na podlagi dejanskih potreb, ki se od projekta do projekta razlikujejo. Seveda bodo stroški drugačni, če se odločimo za celovito ali napredno optimizacijo, ali pa če je potrebna zgolj osnovna on-site SEO optimizacija – cena je za manjše posege na sami spletni strani zelo ugodna, za daljše projekte pa lahko predstavlja znatno investicijo.

Pomembno je, da imamo pri stroških optimizacije vedno v mislih končne rezultate. Na podlagi pričakovanih rezultatov tudi izberemo ponudnika storitve, ne zanašamo se na izvajalce, ki ne znajo povedati, kaj bomo za določeno ceno dobili. Tako ima tudi SEO optimizacija ceno, ki je do neke mere predvidljiva.

Cena za spletno oglaševanje

Pri spletnem oglaševanju je veliko odvisno od tega, za kakšno vrsto se sploh odločimo. Nadvse priljubljeno je AdWords oglaševanje, ki ponuja v glavnem CPC oglaševanje – to je plačano na klik, torej je cena odvisna od števila klikov na oglas. S tem pa AdWords oglaševanje prinaša dobrodošlo prednost, saj je možno stroške dokaj dobro predvideti. Ne le to, natančno lahko izračunamo tudi predviden obisk, ki ga bomo deležni v primeru določene investicije.

Pri optimizaciji ni mogoče povsem predvideti končnega učinka. Ta je lahko celo boljši od pričakovanj. AdWords oglaševanje pa prinaša točno tisto, kar smo pripravljeni plačati. Končni učinek se nato meri v konverziji, ki je sicer do neke mere povezana s samim oglaševanjem, a vsekakor ni odvisna le od tega.