Cenejše in dražje toplotne črpalke

Cenejše in dražje toplotne črpalke

Ena izmed glavnih pomanjkljivosti toplotnih črpalk je gotovo relativno visoka začetna investicija. V primerjavi z električnimi sistemi zahteva črpalka s ceno naprave in stroški vgradnje morda več kot 10x višjo investicijo! Na dolgi rok se ta seveda povrne z učinkovitostjo in varčnostjo sistema, a to ne pomeni, da ne bo treba v izhodišču pripraviti kar zajetnega kupčka denarja. Ravno zato se pogosto odločamo za cenejše izvedbe, kar pa ni vedno dobra izbira.

Najcenejša možnost so toplotne črpalke zrak voda, ki za ogrevanje sanitarne vode oziroma kar celega objekta koristi toploto zraka. Dostop do znaka je povsem enostaven, zato tudi črpalka ni posebej kompleksno sestavljena, vgradnja pa ni zahtevna. To pomeni, da bodo stroški precej nizki. Seveda pa imajo toplotne črpalke zrak voda le omejeno zmogljivost – v hladnih zimskih dneh se temperatura zraka morda preko dneva sploh ne povzpne nad ničlo, tako da črpalka ne more pridobiti dovolj energije za ogrevanje prostorov. Res je, da lahko toplotne črpalke zrak voda v tem primeru koristijo zrak iz zaprtih prostorov, na primer iz kleti, a to ponuja le malo dodatne zmogljivosti.

Nekoliko dražja možnost je toplotna črpalka zemlja voda, ki že ponuja zadostno zmogljivost za ogrevanje preko celega leta. Koristi namreč energijo, ki je shranjena v zemlji – ta se preko toplejšega leta nastavlja močnim sončnim žarkom, pozimi pa energijo hrani in počasi oddaja. Toplotna črpalka zemlja voda črpa to energijo in jo uporablja za učinkovito ogrevanje. Nekaj več komplikacij bo z vgradnjo takšne naprave, a vseeno ne bo veliko dela in visokih stroškov. S tega vidika predstavlja toplotna črpalka zemlja voda odličen kompromis.

Še bistveno cenejše so toplotne črpalke voda voda, ki segajo do podtalne vode in izkoriščajo njihovo toploto za pridobivanje dragocene energije. Treba bo kopati globoko pod zemljo, vgradnja je tako zahtevnejša, kompleksnejše so tudi same črpalke. Investicija se povrne z izjemno učinkovitostjo in zmogljivostjo, a šele na dolgi rok.