Fiksni zobni aparat zahteva temeljito ustno higieno

Mnogi se danes nič več ne sprašujejo o koristnosti zobnih aparatov, saj je njihova vloga popolnoma jasna. Za zobne aparate se najpogosteje odločimo zaradi nepravilne postavitve zob, z njihovo pomočjo lahko pomembno vplivamo na zdravje zob, izboljšamo izgovorjavo in bistveno izboljšamo tudi higieno zob. Med zobnimi aparati ločimo snemljiv zobni aparat in fiksni zobni aparat, ki ostane v ustni votlini ves čas ortodontskega zdravljenja.

 

To pa je zelo pomemben podatek, saj je zaradi tega potrebno posebno pozornost nameniti njegovi higieni. Ker ima fiksni zobni aparat nosilce v obliki zvezdic, skozi katere je napeljana žica, je ščetkanje zob nekoliko oteženo, prav tako pa je večja verjetnost, da se bo na zobnem aparatu nabirala hrana. Zato je potrebno temeljito očistiti zobe kot tudi zvezdice oziroma nosilce zobnega aparata. Navodila o higieni zobnega aparata in ščetkanju zob običajno dobimo s strani ortodonta, v prodaji pa so na voljo tudi prilagojene zobne ščetke.

 

Implantati zagotavljajo trajnost in stabilnost

 

Ustna higiena je danes veliko bolj enostavna kot pa je bila pred leti, ko smo poznali le običajne zobne ščetke. Danes so nam na voljo tudi ščetke za medzobne prostore, zobne nitke in posebne električne zobne ščetk e, ki omogočajo temeljito ščetkanje zob. Kljub temu pa je danes zelo pogosto vnetje dlesni, ki vodi v parodontozo in je pogosto razlog za izgubo zob. V tem primeru so edina rešitev implantati oziroma zobni vsadki, s katerimi nadomestimo izgubljene zobe.

 

Kadar gre za izgubo enega zoba, vgradnja implantata zagotovo ni vprašljiva, kadar pa gre za izgubo več zob hkrati, pa se mnogi sprašujejo ali so implantati res najboljša rešitev. Glede na to, da je danes postala implantacija veliko bolj preprost kirurški postopke z malo komplikacijami, je to zagotovo najbolj primerna rešitev tudi v primeru izgube več zob, saj implantati zagotavljajo maksimalno stabilnost in trajnost.