Glasbila, ki jih lahko priporočimo vsakomur

Glasbila, ki jih lahko priporočimo vsakomur

Nekateri so že po naravi glasbeniki, navsezadnje že v otroštvu malčki radi raziskujejo različne zvoke, ki jih lahko izvabijo iz svojih igrač in opreme. Drugi pa nad glasbo niti niso tako navdušeni in se morda ne zmenijo za igrače in glasbila, ki jih imajo na voljo. Težko pa bi našli človeka, ki z glasbo sploh nima stika – praktično vsak se lahko spozna s svetom glasbe, pri tem pa ga čakajo nekateri osnovni glasbeni instrumenti, ki jih lahko priporočimo vsakomur. Predvsem so to instrumenti za otroke, a tudi pri odraslih lahko zbudijo zanimanje za glasbo.

Tu najdemo zelo široko ponudbo različnih glasbil. Glasbene trgovine imajo široko paleto glasbil za otroke in za začetnike nasploh, tako da se lahko svobodno odločamo glede na svoje interese in okuse. 

Seveda pa bomo na istem mestu našli tudi nabor dodatne opreme in drugih izdelkov, ki jih bomo potrebovali pri glasbenem ustvarjanju. To je zelo pomembno, saj želimo imeti pri uporabi glasbila kar se da dobro izkušnjo, v nasprotnem primeru nas bo navdušenje morda hitro minilo. Na srečo lahko računamo na široko ponudbo, brez težav se založimo z nujnimi izdelki in mnogimi dodatki, ki nas pospremijo v čudoviti svet glasbe.

Nekatera glasbila so bolj, druga manj zahtevna za igranje

Vsak ima svoje okuse in svoje želje, tako da je nemogoče izpostaviti le nekaj glasbil, ki bi res ustrezala vsakomur. Lahko pa omenimo tiste instrumente, ki so med začetniki najbolj priljubljeni in jih dobimo v praktično vsaki glasbeni trgovini.

Najbolj priljubljena glasbila za začetnike

Gotovo lahko dobimo nekatere instrumente, ki so res izrazito priljubljeni med začetniki. Čeprav se omejimo na tista glasbila, ki so prijazna do začetnikov, imamo še vedno zelo široko izbiro in veliko ponudbe v različnih kategorijah glasbil.

Zelo priljubljena je za začetnike blok flavta, ki je pogosto med prvimi glasbili, s katerimi se pobližje seznanimo. Omogoča nam namreč spoznavanje tonov in melodij, hitro se lahko naučimo zaigrati kakšne znane melodije, zato je učenje precej zabavno. 

Pihala so nasploh priporočljiva izbira za otroke in začetnike, saj so to precej intuitivna glasbila, ki sprva ne zahtevajo veliko truda ali predznanja. Hitro bomo pridobili neka osnovna znanja in spretnosti, na katerih lahko potem gradimo. Navsezadnje pa je blok flavta lahko dobra izbira tudi kasneje, saj ni le instrument za začetnike.

S podobnega vidika lahko obravnavamo instrumente s tipkami, ki so prav tako priporočljivi za začetnike. To je idealna izbira zato, ker imamo popoln nadzor nad toni ter dober pregled nad dogajanjem pri igranju. Klavir je izvrsten za učenje, ne glede na to, kateri instrumenti so nam najbolj zanimivi. Praktično vsak glasbenik ima nekaj spretnosti tudi na klavirju, tudi če sicer igra na druga glasbila.

Za začetnike se torej priporočajo predvsem tisti instrumenti, ki omogočajo dobro učenje. To so instrumenti, pri katerih smo lahko zbrani in razumemo, kaj se dogaja. Po drugi strani pa so morda zanimiva tudi glasbila, ki jih lahko uspešno igramo že z osnovnim znanjem, to so nenazadnje tudi instrumenti za otroke.

Katera glasbila so primerna za otroke?

Otroci imajo nekoliko posebne zahteve kar se tiče glasbil. Ne bomo jim dajali dragih in občutljivih glasbil, temveč melodične igrače, s katerimi lahko brezskrbno eksperimentirajo. Tu najdemo kar široko ponudbo, ki skriva marsikaj zanimivega.

Za otroke so recimo primerna tudi tolkala, sploh kakšna zanimiva tolkala s posebnimi učinki. Dobra izbira je lahko ksilofon, ki ga dobimo kot zanimivo igračo. Tako bodo malčki že takoj spoznavali posebne zakonitosti sveta glasbe, ne da bi se morali odreči igri in zabavi. 

Mlajši otroci uživajo v igranju z ropotuljicami, imajo tudi tamburin ali kakšne podobne instrumente, ki se lahko prilagodijo otrokom. Spet pridejo hitro na vrsto tudi pihala, med igračami pa najdemo še glasbila s tipkami, sploh v ponudbi igrač, ki delujejo na elektriko. Za vsestransko zabavo in spoznavanje glasbe se priporoča ksilofon, poleg tega pa je moč najti še vrsto drugih zanimivosti.

Že malčki bodo z zanimanjem spoznavali raznovrstna glasbila

Poleg glasbila potrebujemo še nekaj dodatne opreme

Prav pri učenju bomo potrebovali še nekaj dodatne opreme. Tako za začetnike kot za izkušene glasbenike je nepogrešljivo notno stojalo, ki se lahko prilagodi za različne vrste glasbil. Uporabljamo stojala, ki jih lahko postavimo kar na tla, lahko pa se pritrdijo tudi na glasbila. To je gotovo nujna dodatna oprema, ki jo je pametno izbrati že ob nakupu samega instrumenta, če seveda notno stojalo sploh potrebujemo.

Potrebovali bomo še nekaj dodatne opreme. Za uspešno učenje je recimo zelo koristen metronom, ki se uporablja pri igranju na praktično vsa glasbila. Na voljo imamo zelo različne izvedbe metronomov, ki nam pomagajo pri vzdrževanju pravega ritma. Lahko si pomagamo celo z aplikacijami za pametne telefone, čeprav so pravi metronomi precej poceni in zelo praktični.

Neizogibno je tudi to, da bomo potrebovali nekaj nadomestnih delov in opreme za vzdrževanje glasbila. Nekateri instrumenti so precej občutljivi, pogosto recimo menjamo strune, hitro se poškodujejo tudi loki pri godalih in podobno. Na srečo dobimo vse to v glasbeni trgovini.