Kmetijska mehanizacija je nujna za učinkovito delo na kmetiji

Kmetijska mehanizacija je nujna za učinkovito delo na kmetiji

Medtem, ko so ljudje v preteklosti za delo na kmetiji uporabljali zgolj svoje roke in vprego živali, pa danes ne srečamo več kmetije, ki ne bi imela v svojih poslopjih sodobnih in naprednih kmetijskih strojev, ki jim z eno besedo rečemo kmetijska mehanizacija. Z njimi ni postalo delo le bistveno lažje, temveč tudi veliko bolj učinkovito.

Kmetijska mehanizacija je zelo širok pojem, ki združuje različne stroje, ki se uporabljajo na kmetijah. Da je delo čim bolje opravljeno, so tudi stroji kmetijske mehanizacije zelo specifični. Na kmetijah tako danes srečamo stroje kot so na primer obračalniki, balirke, kosilnice, prekopalniki, trosilci, brane in še marsikaj drugega. Vsi ti stroji so izpostavljeni zelo velikim obremenitvam, zato je pomembno, da so dovolj kakovostni, hkrati pa nam morajo biti rezervni deli vedno na voljo. Vsakdo ve, da delo na kmetiji ne more počakati, saj je odvisno tudi od vremenskih in drugih dejavnikov.

Kardani za različne tipe traktorjev

Traktorji so pomemben del kmetijske mehanizacije, ki pa sami po sebi ne bi mogli opravljati kmetijskih opravil brez različnih strojev, ki se nanje priklopijo. Varne in kakovostne priklope strojev kmetijske mehanizacije na traktorje omogočajo posebni priključki, ki jim pravimo kardani ali kardanski priključki. Le ti so nujno potrebni, če želimo na traktor priključiti prikolico, trosilec, brano ali obračalnik, potrebno pa je vedeti, da se tovrstni priključki razlikujejo med seboj glede na to, kateri kmetijski stroj bomo priklopili.

Kardani pa ne služijo zgolj kot priključek, ampak imajo tudi pogonsko gred, zato boste lahko zanje zasledili tudi izraz kardanske gredi. Tovrstne gredi omogočajo nemoteno delovanje kmetijskega stroja, ki je priključen na traktor, hkrati pa zagotavljajo tudi varen priklop. Pomembno je vedeti, da so vam na voljo kardani različnih velikosti, pri čemer je ključni dejavnik njihova dovoljena obremenitev, ki je potrebna za prenos moči s traktorja na izbrani kmetijski stroj.