Kombinacija opreme za uspešno spravilo sena

Kombinacija opreme za uspešno spravilo sena

Pri spravilu sena moramo opraviti razne naloge, ki jih seveda ne delamo na roke, temveč se poslužimo ustrezne mehanizacije. Imeti moramo primerne kose opreme, v poštev pridejo različne naprave, ne pozabimo pa še na zanesljiv traktor, ki mora biti vedno v pripravljenosti.

Traktorji

Med traktorji imamo na voljo več priljubljenih znamk in modelov, pri nas izstopa recimo znamka Zetor, ki se s svojimi modeli pogosto pojavlja na slovenskih kmetijah in omogoča učinkovito spravilo sena. Poleg tega so široko razpoložljivi Zetor rezervni deli, tako da imajo uporabniki teh traktorjev zagotovilo, da bo delo potekalo brez zapletov. Zetor rezervni deli so zelo uporabni in lahko rešijo marsikatero zagato, ki bi sicer povzročila velike zamude, ki si jih pri spravilu sena ne moremo privoščiti. Nekatere kose je priporočljivo imeti kar na zalogi, so pa Zetor rezervni deli načeloma precej hitro dobavljivi, prav tako so dostopni številni serviserji, ki pri tem pomagajo in opravljajo še mnoge druge storitve.

Kmetijska mehanizacija

Med mehanizacijo izstopajo naprave, ki so neposredno prilagojene spravilu sena. Takoj pridejo na misel samonakladalke, ki omogočajo učinkovito pobiranje, prevažanje in razkladanje sena, seveda pa pride že prej v poštev tudi druga oprema. Najprej že kosilnice, nato obračalniki in zgrabljalniki, šele na koncu samonakladalke ali balirke, odvisno od načina shranjevanja sena.

Omenjene naprave pa služijo le delu na terenu, torej sami obdelavi površin. Z uporabo samonakladalke pa že naletimo na potrebo po drugi opremi – seno dostavimo do mesta, kjer ga bomo shranjevali, tam pa je treba poskrbeti za ustrezno skladiščenje in nato tudi za učinkovito in enostavno uporabo. Tudi pri tem bomo morda potrebovali določeno dodatno opremo, čeprav samonakladalke že ponujajo tudi nekatere uporabne funkcionalnosti pri spravilu sena na končno lokacijo. Seveda je vse odvisno od tega, kje seno shranjujemo in kako ga bomo uporabljali, morda kakšna posebna oprema sploh ne bo potrebna.