Montaža zunanjih žaluzij

Montaža zunanjih žaluzij

Med vsemi senčili so ravno zunanje žaluzije ena od najbolj robustnih različic, ki zdržijo zelo dolgo. Za razliko od rolet so bolj primerne za delno senčenje prostorov, ali pa takrat, ko hočemo le zastrti direktno sonce. Zaradi večje razdalje od okenske površine (v primerjavi z roletami) lahko z zunanjimi žaluzijami veliko bolj enostavno pridobimo občutek sence v prostoru, in to brez, da bi omejevali količino uporabne svetlobe, ki pride v prostor.

Zato se zunanje žaluzije največ uporablja v tehničnih objektih, kot so predavalnice, proizvodne hale, pisarne in podobno. Z uporabo zunanjih žaluzij se povsem izognemo potrebi po dodatni montaži notranjih senčil za delno zastrtje svetlobe, vseeno pa tudi zunanje žaluzije omogočajo zelo dobro zatemnitev. To nam pride še kako prav v primerih, ko moramo na hitro zatemniti prostor zaradi predvajanja projekcije pri predstavitvah ali gledanju filmov.

Materiali za izdelavo zunanjih žaluzij so predvsem aluminijaste zlitine. Aluminij je za take primere najbolj primeren, saj ima zelo nizko specifično težo, kljub temu pa je zelo robusten in obstojen pod vremenskimi vplivi. Kljub temu, da lahko aluminijasta senčila dobimo v vseh možnih barvah, so žaluzije iz njega lahko tudi gole. Aluminij namreč na zraku tvori tanko plast oksida, ki je precej trden in varuje material pred razpadom. Kljub temperaturnim razlikam in svetlobnem sevanju se aluminij obdrži zelo dolgo časa. Senčila iz aluminija so zato ob pravilni uporabi zelo dolgotrajna in praktično ne potrebujejo vzdrževanja, razen seveda občasnega čiščenja.

Tovrstna zunanja senčila največkrat upravljamo prek električnega mehanizma. Tako upravljanje je bistveno bolj udobno in ga lahko avtomatiziramo. Ročni mehanizmi za zunanje žaluzije so malo bolj zamudni za upravljanje, vendar vseeno povsem viabilni za vgradnjo, ker omogočajo neodvisnost od električne napeljave, hkrati pa so tudi morebitna popravila in vzdrževalna dela bolj enostavna, saj za električne mehanizme potrebujemo serviserja.