Na vroče poletje se pripravite s senčniki

Na vroče poletje se pripravite s senčniki

Lepi poletni dnevi nas vabijo na prosto, a ob visokih temperaturah se pred sončnimi žarki tudi skrivamo. Da bi imeli res prijetno izkušnjo preko celega poletja, moramo urediti dobro pripravljen kotiček za sproščanje na svežem zraku. 

Predvsem se moramo zavarovati pred močnimi sončnimi žarki, ki so lahko tudi škodljivi. V ta namen uporabljamo senčila, ta nam ponujajo veliko izbire za praktično vsako okolje. Za domačo rabo so pogosto najbolj priporočljivi senčniki, s katerimi naredimo odličen učinek, ne da bi morali zapravljati veliko denarja ali se ukvarjati s kakšno posebej nerodno opremo.

V vsakem primeru potrebujemo določeno zaščito pred soncem. Ni nujno, da bo treba kupovati senčila. Ponekod imamo tudi druge posrečene rešitve, recimo kotičke v senčnem zavetju na severni strani hiše. Okoli doma imamo lahko posejana drevesa, ciprese in druge rastline, s katerimi naredimo senco. Seveda pa lahko senco delajo tudi okoliške stavbe. 

Zato je treba vedno dobro premisliti in najti tiste rešitve, ki najbolje delujejo v dani situaciji. Imajo pa ravno s tega vidika senčniki določeno prednost, saj so najbolj praktični in prilagodljivi med raznovrstnimi senčili. Verjetno bomo prav s takšnimi senčili dosegli najboljši rezultat. Uredimo lahko prijetno okolje tudi ob visokih poletnih temperaturah.

Pozor, letos bodo senčniki nujni

Že nekaj let se poleti srečujemo z rekordnimi temperaturami, tudi letos gre pričakovati, da se bo živo srebro v najbolj vročih dneh povzpelo krepko nad 30 stopinj. 

Pravzaprav nas verjetno čaka še eno rekordno poletje, kar ugotavljajo strokovnjaki, ki se ukvarjajo z dolgoročnim napovedovanjem vremena.

Senčniki se brez težav kosajo tudi z bolj dovršenimi senčili

Glede na dejavnike, ki vplivajo na razvoj vremena na dolgi rok, je moč napovedati zelo vroče in pretežno suho vreme v srednji Evropi. Sonce bo zelo močno, pravega oddiha pa ne bomo dobili niti z občasnimi vročinskimi nevihtami. 

Treba je torej poskrbeti za to, da imamo urejeno dobro zatočišče pred soncem, kar nam ponujajo senčniki in druga senčila. Če teh nimamo, se bomo lahko zatekli le v notranjost stanovanja, kjer nam priskoči na pomoč zmogljiva klimatska naprava.

Ker lahko tudi letos pričakujemo zelo visoke poletne temperature, se vsekakor splača že vnaprej poskrbeti za dobro zaščito pred močnim soncem. Še posebej to velja v primeru, da se zanimamo za senčila, ki zahtevajo nekaj več časa in truda, preden jih lahko uporabljamo. 

V domačem okolju lahko za dobro zaščito pred soncem recimo poskrbi tenda, ki je odlična izbira, če imamo prostor in lahko takšno senčilo pritrdimo na svoj objekt. Imamo pa tudi druge opcije, med katerimi najdemo zelo atraktivne rešitve za sodobna stanovanja in druge zgradbe. 

Senčniki in druga posrečena senčila

Različne vrste senčil imajo svoje prednosti in slabosti. Seveda ne moremo izpostaviti le ene vrste senčil. Senčniki na primer izstopajo z ugodno ceno in zelo enostavno uporabo. 

Računamo na to, da jih bomo dobili na zalogi pri trgovcih, enostavno jih lahko postavimo na svoje površine.

Tende oziroma markize imajo večjo površino in so bolj elegantne, ne zasedajo prostora, lahko pa pripomorejo tudi k oblikovanju lepe vizualne podobe objekta. Ščitijo tudi pred drugimi vremenskimi nevšečnostmi. Zelo praktično je še to, da se tenda lahko elegantno pospravi, ko je ne uporabljamo, lahko je nameščena tudi na premičnem mehanizmu, ki ga upravljamo na daljavo.

Med zelo priljubljena senčila se uvrščajo še pergole, ki se pogosto pojavljajo na večjih zunanjih površinah. Če imamo na voljo nekaj več prostora, namreč na ta način uredimo prijeten kotiček, ki je že sam po sebi dovolj za sprostitev na svežem zraku in za mnoge druge aktivnosti, ki nam krajšajo čas preko poletja. 

Pergole so lahko zelo lepo oblikovane in tehnično dovršene, tu dobimo nadvse impresivne rešitve, s katerimi se bomo dobro zavarovali pred močnim soncem, pa tudi pred drugimi vremenskimi nevšečnostmi.

Senčniki so preprosti, a se že dobro obnesejo pri zaščiti pred soncem

Že enostavni senčniki lahko dobro opravijo svoje delo

Senčila imajo sicer le eno izrazito nalogo, to je zaščita pred močnimi sončnimi žarki. 

Čeprav imamo na voljo raznovrstne rešitve, ki nam pogosto ponujajo še dodatne funkcije, je osnovna naloga precej preprosta, preprečiti je treba neposreden udar sončnih žarkov. To lahko dobro opravijo tudi cenejši senčniki, ki imajo hkrati še druge prednosti.

Raznovrstna senčila se zelo dobro obnesejo v svoji vlogi predvsem z veliko in kolikor toliko prilagodljivo površino. Tako bomo vedno ostali v senci, tudi ko sonce potuje preko neba. Senčnik lahko enostavno prestavimo in vedno dosežemo najboljši učinek, čeprav imamo s tem tudi nekaj dela. Še vedno gre za precej enostavno in zelo učinkovito rešitev, s katero bomo gotovo zadovoljni.

Paziti pa je treba na to, da imamo kljub morda precej nizkim pričakovanjem dobro opremo, ki lahko svoje delo zanesljivo opravi. Čeprav lahko sončnim žarkom kljubujemo s praktično vsemi materiali, ki ne prepuščajo svetlobe, to ne pomeni, da bodo vsi materiali pripravljeni na takšne obremenitve. 

Pomembno je, da so senčniki narejeni iz odpornih tkanin, ki dobro prenašajo UV sevanje in druge obremenitve, ki izhajajo iz okolja, recimo tudi dež in veter ob poletnih nevihtah.