Nadomeščanje manjkajočih zob

Nadomeščanje manjkajočih zob

Skozi zgodovino so se pojavljale zelo zanimive metode nadomeščanja manjkajočih zob. Vsak izgubljen zob je predstavljal veliko težavo, saj običajno ni bilo enostavne možnosti za njegovo nadomestitev. Pravzaprav so bile proteze pogosto zdravju zelo škodljive. Danes je seveda drugače – na voljo so zelo učinkoviti zobni implantati, ki omogočajo prepričljivo nadomeščanje manjkajočih zob. Ne glede na to, ali gre le za en zob ali celotno zobovje, lahko z implantati povrnemo celovit in popoln komplet zob.

Enostavni implantati

Čisto možno je, da se vgradijo implantati brez operacije. Pravzaprav je v nekaterih primerih cel postopek opravljen brez rezanja, in vrtanja, pa tudi brez brušenja okoliških zob. Seveda implantati brez operacije niso vedno možni, je pa to izvrstna opcija, če pride v poštev.

Namestitev zobnih vsadkov brez operacije pride v poštev v različnih situacijah, predvsem seveda pri enostavnejših primerih, ko se nadomeščajo posamezni zobje. Če so možni implantati brez operacije, bo celoten postopek bistveno cenejši, hitrejši in enostavnejši, v končni fazi pa se lahko nadejamo odličnih rezultatov in dolgotrajnega zadovoljstva.

Naprednejši implantati

Težko je kakšne posege s tega področja na splošno označiti za enostavnejše ali naprednejše. All on 4 je na primer rešitev, ki se uporablja za nadomestitev cele zbirke zob. Gre za namestitev popolne zobne proteze na vgrajene implantate. Vsekakor bi se zdelo, da je all on 4 zahtevnejša storitev, a po drugi strani tudi v tem primeru velja, da so postopki lahko zelo enostavni, izvedeni hitro in brez posebnih kirurških posegov. Pravzaprav je možno tudi vsadke za all on 4 vgraditi brez operacije. V tem primeru so razmere pogosto celo ugodnejše, saj nimamo opravka s sosednjimi zobmi ali kakšnimi drugimi ovirami.

Seveda pa so nekateri posegi zelo zahtevni, implantati brez operacije na primer niso vedno možni. V primeru, da je potrebna operacija, je postopek nekoliko kompleksnejši, a še vedno zelo učinkovit.