Najboljši stoli za vrt

Najboljši stoli za vrt

Letna sezona nas kliče ven, na sonce, na vrt, kjer sta svež zrak in žvrgolenje ptičic. Seveda ne bomo stali – elementarni člen zunanje idile je lenobno posedanje. A ne kar tako na nekem razmahanem in preperelem stolu. Lepi in moderni vrtni stoli so danes že prava nuja. Fino nagnjen hrbtni del z režami med deskami, da koža diha; nasloni za roke, da ne bodo trapasto visele ampak po gosposko počivale; morda celo gugalni element, da se zazibamo v dremež.

Zložljivi stoli?

Dobri vrtni stoli so zložljivi stoli. Ko nam je na poti, ga enostavno preganemo in spravimo s poti. Če jih kanimo pogosto umikati, so lahki vrtni stoli dobra izbira.

Statistični podatki pričajo o tem, da Slovenci na splošno radi sedimo. To ni nič slabega. Vemo, da so že stari filozofi raje posedali ob globokoumnem tuhtanju. Le pomislimo na upodobitve Sokrata, Pitagore in Platona. Vedno samo sedijo. Ti modri možje so že vedeli. Zložljivi stoli in moderna sedala so bila v tistih časih neobstoječa in gospodje so morali posesti na trd kamen. Zdaj pa se zamislimo – kako bistre bi bile njihove ideje in misli šele, če bi posedovali današnjo sedno tehnologijo – torej dober stol?

Materiali

Ampak dovolj o teh filozofih in recimo raje še katero o materialih današnjih stolov. Uporabljajo se umetne mase, razne kovine in les. Prednosti vsakega tipa so na dlani – umetne mase ne propadajo (hitro) in so lahke za prenašanje; les je prvinski material, ki prija koži in se (za razliko od plastike in kovine) manj segreva; in kovina prinaša trdnost. Dobra izbira so zložljivi stoli, ki vsebujejo po več materialov.

Pogosto odločitev, kakšen stol bomo umestili na teraso ali balkon, vendarle ni le naša. Otroci, žena, punca, fant, tast, pravnuk … Kakorkoli že, pred nakupom se posvetujmo s sostanovalci, da se ne bomo potem zavoljo našega novega pisanega gugalnega stola – pisano gledali.