Naprave

Naprave

Naprava je ime, s katero poimenujemo funkcijsko povezane stroje in orodja, ki jih lahko najdemo v industriji, kmetijstvu, gradbeništvu,.. Naprave v osnovi pretvarjajo informacije.

Poznamo: računske, računalniške, merilne, navigacijske, astronomske, telefoni, termostati, regulacijske,…

Med gospodinjske naprave štejemo: hladilnik, klimatska naprava, inverterska klima, likalnik, zmrzovalnik in pralni stroj.

Naprave

Hladilnik

Uporabljamo ga za hlajenje živil. Sestavljen je iz toplotne črpalke in izoliranega prostora, notranjost je ohlajena na nižjo temperaturo, kot v prostoru, običajno od 3-5 stopinj celzija. Nižje temperature omogočajo, da se znebimo bakterij in upočasnimo kvarjenje živil.

Zmrzovalnik

Je naprava, ki jo uporabljamo za shranjevanje žiivil, ki ne smejo biti izpostavljena visokim temperaturam, ker se lahko pokvarijo. Nekatere zmrzovalnike lahko dobimo kar v kompletu s hladilnikom, ni pa nujno. Lahko imamo tudi zmrzovalno skrinjo, v kateri je veliko prostora, za shranjevanje najrazličnejših živil.

Klimatska naprava

je naprava, ki slab in onesnažen zrak očisti in spremeni njegove lastnosti, kot na primer vlažnost. Zrak filtrira in prilagaja temperaturo na optimalno. Klimatski napravi po domače rečemo kar klima, poksrbi pa za primerno vlažnost v vseh prostorih stavbe, iz zraka jemlje vlago in iz njega odstrani mikroorganizme, prah, saje in učinkovito ohladi prostor v vročih dneh ali pa ga segreje v mrzlih.

Poznamo več vrst klimatskih naprav: mobilna klimatska napara, klimatska naprava s toplotno črpalko, centralna klimatska napara in klimatska naprava montirana skozi steno ali okno.

Pralni stroj

Je naprava, s katero peremo perilo. Včasih so oblačila prale perice, pralni stroji pa so spremenili način življenja in nam to opravilo precej olajšali.

Likalnik

Likalnik

Likalnik je naprava, s katero ravnamo oblačila. Ob pritisku na tekstilne izdelke zgladi gube. Moderni likalnik vsebuje termostat, ki pomaga k vzdrževanju temperature, med likanjem lahko vbrizgavamo paro, vodni zbiralnik je znotraj likalnika, lahko si izberemo določeno temepraturo, ki jo uporabljamo med likanjem.