Oblačila za občasno uporabo

Oblačila lahko redno nosimo več let, lahko pa imamo kakšne kose v uporabi le kratek čas, morda zgolj enkrat ali dvakrat. Kar nekaj je takšnih kosov, ki so izrazito sezonski in jih niti ne moremo redno uporabljati, enako velja za oblačila, ki jih kupimo za kakšno posebno priložnost. Kaj storiti s takšnimi kosi, če jih ne nameravamo več uporabljati? Najbolje jih je prodati, pri čemer imamo več možnosti, ni pa to edina opcija.

Pravzaprav bi bilo najbolje že v izhodišču izbrati oblačila, ki bodo uporabna dlje časa. Enako velja za tiste kose, ki so namenjene enkratni ali zelo kratki uporabi, na te naletimo predvsem pri otrocih. Pralne plenice lahko nadomestijo plenice za enkratno uporabo, drugi kosi oblačil pa se pogosto izmenjujejo med družinskimi člani in pridejo v last mlajših otrok. Tako so odličen zgled za manj potratno uporabo oblačil, še posebej pralne plenice, katerih alternativa so plenice, ki jih preprosto zavržemo. Enako je z oblačili za odrasle, če jih ne nameravamo uporabljati – najbolje je, da takšnih kosov sploh ne kupujemo, pogosto si jih lahko izposodimo. 

Pri prodaji rabljenih oblačil imamo več možnosti. Najboljša je verjetno komisijska prodaja, ki vključuje zanesljivega posrednika. Seveda lahko oblačila tudi neposredno prodajamo, še bolje je, če jih podarimo drugim družinskim članom, sorodnikom ali prijateljem, ki bi jih utegnili potrebovati. Komisijska prodaja pa je rešitev v primeru, da te možnosti nimamo. Na ta način se lahko rešimo svojih oblačil, ki bodo prišla prav komu drugemu, pri tem pa niti nimamo opravka s prodajo. Komisijska prodaja ustreza predvsem tistim, ki imajo na zalogi uporabna in malo nošena oblačila. Seveda ne moremo prodati kar vsakega kosa, nekatera oblačila niso primerna za prodajo, druga preprosto niso v stanju, da bi novemu lastniku koristila. Tako se ne prodajajo pralne plenice ali ponošena oblačila, več prostora je na trgu za dobro ohranjene kose.