Oblikovanje spletne strani

Oblikovanje spletne strani

Pri izdelavi spletne strani je treba zadeti pravo harmonijo med funkcionalnostjo in estetiko. Zanimivo pa je, kako močno se ti dve dimenziji v resnici prepletata tudi pod površjem, ki je v spletnem brskalniku predstavljeno obiskovalcem. Spletna stran z elegantnim izgledom, lepo urejeno navigacijo in pregledno predstavitvijo vsebin bo verjetno tudi v ozadju dobro izdelana, hitra in odzivna.

Za uspešno delovanje spletne strani bo potrebna optimizacija kode, ki se običajno opravi že skladno s kodiranjem pri izdelavi spletišča, lahko pa tudi naknadno. Oblikovanje spletne strani združuje tako tehnični kot vizualni del, saj morata biti oba povezana. To pomeni, da se že hkrati opravljajo vsa potrebna opravila, ki v končni fazi vodijo do odlične spletne strani. Optimizirana koda pomeni lepo in privlačno spletno stran, pa tudi odlično delovanje in dobre rezultate na dolgi rok. Ni pa to nujno, saj se da v nekaterih primerih pomanjkljivosti v ozadju dobro prekriti s popravki na površju spletišča – v takšnih primerih so rezultati lahko porazni, ne da bi točno vedeli, zakaj je temu tako.

Najbolje bo seveda, da oblikovanje spletne strani prepustimo zaupanja vrednim strokovnjakom, ki bodo dobro poskrbeli za vse dimenzije spletišča. Lahko pa se optimizacija kode opravi posebej, kar pride v poštev predvsem za tiste, ki že imajo izdelano spletno stran in si ne želijo večjih posegov, čeprav bo morda v hujših primerih vseeno potrebna konkretna prenova. Pravzaprav se optimizacija te vrste pogosto opravi ravno na spletnih straneh, ki kažejo znake staranja in ne morejo več slediti konkurenčnim spletiščem, ki so izdelana v koraku s sodobnimi tehnologijami in trendi.

V vsakem primeru se je treba prepričati, da so vse lastnosti spletne strani na ustreznem nivoju. Oblikovanje spletne strani še zdaleč ni le vizualno, temveč zajema tudi načrtovanje splošne strukture, navigacije, predstavitve vsebine in druge zadeve. Optimizacija na tem področju je ključnega pomena za uspeh spletnega nastopa na dolgi rok.