Optimalen izkoristek pri ogrevanju

Optimalen izkoristek pri ogrevanju

Praktično vsak sodobni ogrevalni sistem se ponaša z izjemno varčnostjo in optimalnim izkoristkom, a v resnici so med različnimi možnostmi seveda opazne razlike. Prav tako pa je izkoristek odvisen tudi od mnogih dejavnikov, ki nimajo veliko povezave s samimi napravami. O tem lahko odloča na primer tudi hišni vodovod, veliko je odvisno od razmer, pa tudi od načina uporabe. To pa pomeni, da je možno za optimalen izkoristek ogrevanja marsikaj storiti.

O učinkovitosti delovanja, varčnosti in v končni fazi izkoristku najbolj odloča naprava, ki deluje kot vir energije pri ogrevanju. Pomembno je, da to opremo vzdržujemo v optimalnem stanju, da lahko nemoteno deluje. Predvsem je pomemben servis peči, če uporabljamo trda goriva. Servis peči poskrbi za to, da je peč vedno v optimalnem stanju, s tem pa ponuja tudi najboljši možen izkoristek pri ogrevanju. Če to nalogo zanemarimo, bo padel tudi izkoristek, s slabšo učinkovitostjo peči pa nastanejo nepotrebni stroški in seveda bistveno manj prijeten ambient, ki ga bo težje ogreti. To pomeni, da je treba za servis peči skrbeti redno in brez izgovorov.

Seveda pa je izkoristek ogrevanja odvisen tudi od drugih elementov sistema. En večjih je lahko hišni vodovod, ki z vodo oskrbuje grelna telesa v toplovodnem ogrevalnem sistemu. Napeljava odloča o tem, kako učinkovit bo pretok vode v sistemu, res pa je, da na to običajno ne moremo neposredno vplivati – hišni vodovod se lahko prilagaja le pri gradnji objekta, kasneje so prilagoditve precej zahtevne. Ne pozabimo še na grelna telesa, ki v končni fazi ogrevajo prostore. Pomembna je postavitev teh naprav, da zagotovimo kar najboljši učinek pri ogrevanju prostorov, s primerno razporeditvijo pa dosežemo tudi najboljši izkoristek vložene energije. Tudi te naprave si sicer zaslužijo rednega vzdrževanja in servisiranja, predvsem pa jih moramo redno čistiti in pregledovati, kar zagotavlja dobro delovanje in dolgo življenjsko dobo.