Optimalna nastavitev kolesa

Optimalna nastavitev kolesa

Ob nakupu kolesa to verjetno ne bo že kar pripravljeno za vožnjo, temveč ga bo treba še ustrezno nastaviti. Navsezadnje ima vsak kolesar svoje želje in potrebe, tudi če je treba spremeniti le kakšno malenkost. Pa tudi, če je že vse dokaj dobro urejeno, je smiselno nastavitve preveriti in sisteme preizkusiti, preden se podamo na kakšno resno vožnjo. Za nastavljanje in preverjanje kolesa lahko poskrbi kar bike center, kjer smo kolo kupili, lahko pa se dela seveda lotimo sami ali pa ga zaupamo drugim strokovnjakom.

Najprej bo treba urediti tiste ključne zadeve, ki jih lahko pričakujemo po nakupu kolesa. Pogosto je recimo zaradi lažjega pakiranja krmilo zamaknjeno za 90 stopinj, prav tako bo treba morda namestiti pedala. Posebej so morda priloženi tudi blatniki, odsevniki, rogovi in druga dodatna oprema. Pogosto za vse to poskrbi že bike center, predvsem pri cenejših kolesih pa bo treba delo opraviti naknadno. Namestitev ustrezne opreme je ključni prvi korak, ki mora biti dobro opravljen, da se lahko vozimo varno in zanesljivo.

Nato pa se opravi še podrobna nastavitev kolesa, ki odgovori na specifične potrebe uporabnika. Najprej uskladimo kolo z višino uporabnika, prilagodimo predvsem višino sedeža ter višino in položaj krmila. Tu pridejo v poštev tudi manjše prilagoditve, če želimo, da je nastavitev kolesa res optimalna. Dober bike center opravlja meritve in kolo do potankosti prilagodi meram uporabnika, lahko pa to storimo tudi sami. Nato pa se prepričamo, da so ustrezno nastavljeni tudi drugi sistemi – prilagoditi je možno delovanje menjalnika in zavor ter amortizerjev, pri tem pa ni nujno, da bodo imeli vsi kolesarji iste preference. Smiselno je preizkusiti več opcij in odkriti nastavitev kolesa, ki najbolj ustreza posameznemu uporabniku. Posebej to seveda velja za tiste, ki se s kolesarjenjem ukvarjajo redno in resno, a seveda bodo tudi čisto običajni rekreativci opazili razliko.