Optimalna osvetlitev za občutljive rastline

Rastline bodo svetlobo iskale pri soncu, ki ponuja odličen naravni vir. Rastlinstvo je večinoma prilagojeno soncu in ne potrebuje posebne dodatne ali drugačne osvetlitve, kar pa seveda v nekaterih primerih ni povsem zaželeno – rastline želimo pogosto vzgojiti tudi tam, kjer nimamo na voljo stalne naravne osvetlitve ali pa sonce ne odgovarja zahtevam posamezne rastline. Mnoge rastlinske vrste prenesemo z drugih lokacij, kjer so dnevi daljši ali krajši, zato lokalne razmere za njihove potrebe morda niso primerne. V vsakem primeru bo treba posebej pozorno načrtovati osvetlitev takšnih rastlin – na srečo imamo na voljo različne rešitve, ki nam to delo močno olajšajo.

Umetna osvetlitev

V rastlinjakih in drugih nasadih se pogosto uporablja umetna osvetlitev, ki je posebej učinkovita, saj jo lahko do potankosti prilagodimo potrebam rastlin. To omogoča časovno stikalo za luč, ki ga lahko sprogramiramo tako, da sveti za točno določen čas preko vsakega dneva. Če izberemo nekoliko naprednejše časovno stikalo za luč, imamo na voljo razne dodatne funkcionalnosti – osvetlitev lahko samodejno sledi spremembam v dolžini dneva, lahko pripravimo tudi določene intervale delovanja osvetlitve, prilagajamo jakost in podobno. Vsekakor je to zelo koristno za tiste, ki želijo optimizirati razmere za rast svojih rastlin, predvsem pa zagotoviti kar najboljši donos v končni fazi. Je pa časovno stikalo za luč priporočljiv kos opreme tudi za tiste, ki se vzgoji rastlin posvečajo zgolj ljubiteljski – osnovni časovniki so precej poceni in naredijo veliko razliko.

Pomembno je le, da izberemo kakovostno opremo, zanašamo se na priznane znamke, na primer GHE, ki izdeluje tudi celotne sete za vzgojo rastlin v vseh razmerah. GHE je uveljavljen proizvajalec, od katerega lahko pričakujemo vrhunsko delovanje opreme. Pri osvetlitvi si seveda ne moremo privoščiti kompromisov, saj gre za eno izmed osnovnih potreb vsake rastline. Splača se investirati tudi kakšen evro več in izbrati opremo znamke GHE ali drugega zanesljivega proizvajalca.