Plinski žar na terasi

Plinski žar na terasi

Plinski žari vse bolj postajajo nepogrešljiv del vrtnih kuhinj v poletnih mesecih kot tudi odlična alternativa klasičnim žarom, saj so z njimi vaši obroki pripravljeni veliko hitreje. Tak žar je zelo praktičen, zaradi svoje zmožnosti hitrega segrevanja bo zato primeren za uporabo tudi, ko vam časa primanjkuje. Poleg možnosti hitrejše peke napram klasičnemu žaru, kjer so potrebne dolgotrajnejše priprave in kjer je na pravo temperaturo potrebno čakati veliko dlje, lahko pri plinskem žaru toploto preprosto reguliramo sami. Zaradi enostavne uporabe, saj dolgotrajnih priprav ter uporaba oglja ni potrebna, bo peka v veselje in zadovoljstvo tudi tistim, ki šele spoznavajo, kaj omogoča letna kuhinja na terasi.

Plinski žar je lahko premičen in omogoča uporabo na različnih lokacijah in ob različnih priložnostih. Letna kuhinja na terasi je idealna možnost! Lahko izberemo takšnega, ki ga je potrebno priključiti na plinsko kartušo ali takšnega, ki omogoča priklop na plinsko omrežje, le redki imajo oboje. Pri teh žarih se je potrebno pozanimati tudi o materialih (npr. jeklo ali litoželezna plošča) ter debelini plošče za peko, saj se ob različnih materialih in debelinah hrana peče drugače. Če izberemo debelejšo, bo hrana pečena enakomerneje. Za možnost peke dveh ali več jedi hkrati se odločite za plinski žar z najmanj dvema gorilnikoma, tako se temperatura za vsak gorilnik lahko nastavlja samostojno. Tudi večja letna kuhinja na terasi ima lahko le en žar, če je ta ponuja dovolj prostora za pripravo hrane.

Poleg praktičnosti omogoča plinski žar tudi enostavno čiščenje, saj je po pečenju potrebno umiti le ploščo, sledi o pepelu in sajah praktično ni. Vsak plinski žar pa je opremljen tudi s posebno shranjevalno posodo, kamor odteka maščoba in jo lahko samostojno spraznimo po vsaki uporabi. Plinski žar bo zaradi svoje praktičnosti tako dobra popestritev vrtne kuhinje, ko je sezona piknikov z družino in prijatelji na vrhuncu.