Prezračevanje z rekuperacijo je nujno potrebo pri vseh stanovanjskih objektih

Prezračevanje z rekuperacijo je nujno potrebo pri vseh stanovanjskih objektih

Prezračevanje z rekuperacijo je način prezračevanja prostorov pri kateremu se zrak očisti s pomočjo filtracije vhodnega zraka in z rekuperacijo odpadne toplote. Prezračevalne reže, ki jih namestimo v okenski okvir ali v zid so veliko manj enakomerne in efektivne, zato je pomembno, da si pri gradnji novega doma postavimo dober prezračevalni sistem, ki bo skrbel za naše dobro počutje. 

Prezračevanje z rekuperacijo nam omogoča stalno temperaturo notranjega zraka, kar zagotavlja izjemno visoko kakovost bivanja. Pri prezračevanju sistem troši izredno malo energije in nam tako ne povzroča vrtoglavih stroškov. Ker se zrak pri vstopu v rekuperator tudi prečisti, nam omogoča bolj zdravo življenje. To je veliko bolje od stalnega odpiranja in zapiranja oken, preko katerih si ne moremo zagotoviti čistega zraka, saj je v mestih zrak velikokrat poln trdih škodljivih delcev, ki negativno vplivajo na naše počutje. 

Prezračevanje z rekuperacijo nam omogoča varčevanje denarja pri ogrevanju ter pri hlajenju. Pri nameščanju lahko zaprosimo tudi za EKO subvencijo ter si tako omogočimo zmanjšanje stroškov celotne investicije. 

Prezračevalni sistemi so sestavljeni iz več delov

Prezračevalni sistemi so narejeni tako, da omogočajo efektivno prezračevanje. Vsak sistem ima prezračevalne naprave s filtri ter z dvema ventilatorjema, ki omogočata sesanje zraka ter enakomerno distribucijo svežega zraka po prostoru. Nato imajo tudi razdelivec dovodnega in izsesanega zraka, za hitrejše delovanje. Za rekuperatorjem je nameščen dušilec zvoka, ki preprečuje uhajanje motečega hrupa iz ulice. 

Prezračevalni sistemi morajo imeti tudi prezračevalne rešetke, ki omogočajo prehajanje zraka iz bivalnih prostorov. Rešetke lahko vgradimo v vrata ali pa v zid. To lahko storimo tako, da so rešetke popolnoma nevidne in ne bodo motile izgleda ter designa našega doma. V kolikor imamo v kiši kamin, moramo do njega speljati poseben kanal, ki bo omogočal dovod zunanjega zraka. Poleg tega pa moramo prezračevalno napravo opremiti s posebno avtomatiko, ki nam bo zagotavljala nadtlak.