Prilagoditve za lepo in hitro spletno stran

Prilagoditve za lepo in hitro spletno stran

Oblikovanje spletnih strani je zahtevno in obsežno opravilo, ki ne vključuje le grafičnega oblikovanja. Za to področje je značilen edinstven stik umetniške dimenzije s povsem tehnično, saj je treba zagotoviti optimalen preplet obeh svetov. Estetika mora dopolnjevati funkcionalnost in obratno. Ravno zato je smiselno za oblikovanje spletišča izbrati zanesljivega spletnega mojstra, ki ni strokovnjak le v dizajnu ali kodiranju, temveč lahko ponudi optimalno kombinacijo. Najboljša izbira so večje digitalne agencije, ki temu delu posvetijo celo ekipo strokovnjakov.

Že pri načrtovanju in oblikovanju je pomembna optimizacija strani na različnih področjih. Pogosto o optimizaciji pri spletnih straneh govorimo v kontekstu spletnih iskalnikov, a to seveda ni vse, kar lahko optimiziramo. Prav tako mora optimizacija strani voditi proces oblikovanja – optimiziramo uporabniško izkušnjo, kar dosežemo tako, da premišljeno oblikujemo predstavitev vsebin in navigacijo na spletišču. Nič manj pomembna ni optimizacija strani za hitrost delovanja, kar je tudi dejavnik pri optimizaciji za iskalnike – lepa stran ne bo ponudila pričakovanih rezultatov, če ne bo delovala hitro in odzivno. Spletišče mora delovati brezhibno, saj bodo uporabniki že ob manjših težavah z enim klikom svojo pozornost preusmerili h konkurenci.

Oblikovanje spletnih strani mora torej upoštevati vse te dejavnike in tako večje kot manjše zakonitosti optimizacije vključiti v proces izdelave strani. Marsikaj pa lahko storimo tudi pri obnovi ali prilagoditvi spletišča. Občasno se splača stran pregledati in ugotoviti, kje se kažejo glavne pomanjkljivosti. Oblikovanje spletnih strani v tem primeru ponuja nekatere učinkovite prilagoditve, ki jih moramo spet upoštevati tako v kontekstu izgleda kot delovanja strani. Vsaka prilagoditev mora biti torej celovita, ne le kozmetična, da bo spletna stran uporabnikom ponudila kar najboljšo izkušnjo. Tega se dobri spletni mojstri zavedajo, zato ponujajo celovite storitve. Problem je v tem, da njihovi cenejši konkurenti ponujajo površinske popravke za bistveno nižjo ceno, s tem pa privlačijo veliko nepozornih naročnikov.