Razpoložljivost rezervnih delov kmetijske mehanizacije

Razpoložljivost rezervnih delov kmetijske mehanizacije

Kmetijska mehanizacija mora biti pripravljena na zahtevno delo, pri tem pa moramo pogosto zagotoviti nadomestne dele ali opraviti popravila. Seveda so takšni posegi potrebni tudi v primeru, da pride do težav med samim delom, saj bo takrat najbolje, da težave kar najhitreje odpravimo in nadaljujemo z delom. Ni torej vseeno, ali so rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo vedno na voljo ali ne. V primeru težav lahko pride do velikih nevšečnosti, če potrebnih kosov ni na zalogi in jih je treba naročiti od proizvajalca, kar se seveda zelo zavleče, pa tudi cena običajno ni posebej ugodna. To je še en izmed razlogov, zakaj je pametno pri izbiri kmetijske mehanizacije upoštevati tudi znamko in ugodnosti, ki jih ta prinaša.

Nekateri kosi bodo na zalogi pri praktično vsakem serviserju, ali pa bodo vsaj hitro dobavljivi. To so recimo rezervni deli za traktorje Zetor, torej prav za tiste traktorje, ki so pri nas med najbolj priljubljenimi. Najpomembnejši rezervni deli za traktorje Zetor so večinoma na zalogi pri pooblaščenih serviserjih, pametno pa je nekaj kosov hraniti tudi v domači delavnici, kjer lahko hitro opravimo kakšna opravila. Enako velja za kose za traktorje drugih znamk, je pa treba seveda preveriti, kako je z razpoložljivostjo. Najbolj razpoložljivi so rezervni deli za traktorje Zetor in druge priljubljene znamke.

Enako velja za druge kose kmetijske mehanizacije. Zelo uporabni so recimo rezervni deli BCS, ki so zaradi priljubljenosti te znamke tudi dokaj hitro dobavljivi. Ne pozabimo tudi na to, da so BCS kosilnice pri delu pogosto izpostavljene zahtevnim nalogam, ki vodijo do obrabe in poškodb, zato so rezervni deli BCS še toliko bolj dragoceni. Spet velja, da je pametno imeti nekaj ključnih kosov na zalogi tudi doma. Za kmetijsko mehanizacijo bodo nekateri kosi verjetno težko dobavljivi – rezervni deli BCS in drugih znamk so na voljo, za starejše modele in manj uveljavljene proizvajalce pa jih bo precej težje najti.