Servis kmetijske mehanizacije za dolgo življenjsko dobo

Servis kmetijske mehanizacije za dolgo življenjsko dobo

Kmetijska mehanizacija je pri delu na kmetiji stalno v rabi, pri tem pa jo izpostavljamo raznim obremenitvam. Nič čudnega, da se hitro pripeti kakšna poškodba ali okvara, prej ali slej pa pride tudi do obrabe, ki zahteva redno vzdrževanje in servis. To pomeni, da bo treba za mehanizacijo dobro skrbeti. Čeprav gre za robustne in vzdržljive naprave, ne bodo kos dolgoletni zahtevni uporabi, ne da bi jih redno servisirali.

Najbolj so na udaru tiste naprave, ki so pri delu pogosto v stiku z materialom ali zemljo. To so med drugim obračalniki, ki imajo pomembno nalogo pri pripravi sena na spravilo. Ne moremo si privoščiti težav pri uporabi te opreme, saj morajo obračalniki svoje delo zanesljivo opraviti takrat, ko jih potrebujemo. V času sušenja sena ni veliko možnosti za prestavljanje teh ključnih opravil, brez obračanja pa se seno ne bo dobro posušilo. Tako pride pred sezono spravila sena gotovo v poštev servis kmetijske mehanizacije, ki zagotavlja, da je z opremo vse v najlepšem redu. Dobro vzdrževani obračalniki bodo ponudili izjemno življenjsko dobo, saj gre za dokaj enostavne naprave, ki večino težav povzročijo pri nepravilni uporabi ali pri nezgodah. Seveda obraba zahteva menjavo jermenov in redno podmazovanje, morda bo treba zamenjati vilice ali pa kakšno drugo malenkost. Verjetno pa bo sama naprava zdržala kar dolgo uporabo.

Servis kmetijske mehanizacije pride seveda v poštev tudi pri drugi mehanizaciji. Obračalniki so dober primer, že pri spravilu sena pa uporabljamo še celo vrsto druge opreme, ki prav tako zahteva redno skrb. Če se posvetimo tudi tem opravilom, bomo zagotovili optimalno življenjsko dobo kmetijske mehanizacije, s tem pa tudi odličen izkoristek naprav in najboljše možne rezultate pri delu. Če vzdrževanje in servis kmetijske mehanizacije zanemarimo, bomo sicer prihranili nekaj evrov, a s tem sprejmemo tveganje in neizogibno naletimo tudi na težave, ki lahko močno pokvarijo uspeh dela na kmetiji.