Sodobni pisarniški stoli

Sodobni pisarniški stoli

Sodobni pisarniški stoli so oblikovani tako, da povsem odgovarjajo uporabnikom pri delu v pisarni. Seveda imamo na voljo zelo pestro zbirko raznovrstnih stolov, pa tudi sicer je pohištvo za pisarne zelo raznoliko, a ravno zato lahko pričakujemo, da bo možno za vsak primer najti prilagojeno rešitev. Navsezadnje je možno razno pohištvo izdelati tudi po naročilu, kar nam odpira še dodatne možnosti.

Če bi radi izbrali najboljši pisarniški stol, moramo najprej dobro poznati svoje potrebe in želje. Predvsem je kakovost stola pomembna za tiste, ki pri službenih opravilih večinoma sedijo. Včasih so prilagojeni stoli pisarniški uporabi tako, da so zgolj dodatno oblazinjeni in ponujajo prijeten občutek pri uporabi, a na dolgi rok ne moremo pričakovati primerljivega udobja, včasih pa lahko najdemo opremo, ki ima kakšne posebne funkcionalnosti. Vedeti moramo, kaj v praksi odloča o tem, ali so primerni stoli pisarniški rabi ali ne.

Ključne lastnosti pisarniškega stola

Pohištvo za pisarne je v vsakem primeru prilagojeno delovnim opravilom, zato moramo biti zelo pozorni na to, kaj nameravamo v pisarni pravzaprav početi. Pomembno je, da pisarniški stol ne ovira gibanja pri delu, sploh če imamo različne delovne naloge in nismo prikovani le na mizo. Ker pa bomo v vsakem primeru verjetno dlje časa sedeli, moramo najprej poskrbeti za to, da je stol udoben in omogoča zdravo sedenje. Običajno se za ta namen uporabljajo ergonomsko oblikovani stoli, kar pa nam še ne pove veliko. Ergonomska oblika je namreč lahko tudi zgolj marketinški slogan, ki služi boljši prodaji stolov, medtem ko je učinek dizajna v praksi neopazen. Da bi bili res prilagojeni stoli pisarniški uporabi, morajo dobro podpirati hrbtenico in spodbujati telo k zdravi drži na stolu. Ključna je tudi dobra podpora za glavo, saj na ta način razbremenimo vrat. Poleg tega ne pozabimo, da ima vpliv na počutje in zdravje tudi drugo pohištvo za pisarne, najbolj neposredno še miza.