Stoli, prilagojeni svojemu okolju

Stoli, prilagojeni svojemu okolju

Še tako dragi in kakovostni stoli ne bodo zmogli učinkovito opravljati svoje funkcije, če ne izberemo izdelkov, ki so povsem prilagojeni okolju, v katerem jih nameravamo uporabljati. Ni čudno, da imamo v katalogih prodajalcev na voljo veliko število različnih segmentov, v katere se po svoji funkciji in namenu uvrščajo različni stoli.

Kaj pomeni, da bomo za svoje potrebe izbrali stol, ki je prilagojen svojemu okolju? V praksi predvsem to, da se okoli domače jedilne mize ne bodo znašli barski stoli, prav tako za takšno rabo ni primeren pisarniški stol, temveč pridejo v poštev le jedilniški stoli, ki so bili narejeni prav s tem namenom. V prvi vrsti izstopa že očitno vizualno neskladje – ob veliki jedilniški mizi se ne znajdejo dobro kar vsi stoli, pri povsem napačnih izbirah pa že takoj opazimo, da nekaj ni v redu. Predvsem pa je očitno neskladje funkcionalnosti, če želimo stole in mizo dejansko uporabljati – barski stoli na primer ne omogočajo enostavne uporabe mize, kaj šele, da bi lahko na njih sproščeno obedovali.

Velja seveda tudi obratno, da stolov iz domačega stanovanja ne umeščamo v poslovne prostore. Barski stoli imajo zelo pomembno funkcijo v gostinskih lokalih in drugje, kjer je potreba po visokih, stabilnih in enostavnih stolih. Teh funkcionalnosti ne moremo kar tako nadomestiti z nekim naključnim stolom. Za nameček se izkažejo še druge odlike prilagojenega pohištva – barski stoli so vzdržljivi, robustni, enostavni tudi za čiščenje, kar je v tem okolju ključnega pomena.

Tudi vsak pisarniški stol ima posebne odlike, ki se najbolje izkažejo v delovnem okolju. Najbolj seveda izstopajo tam, kjer se redno dela v sedečem položaju za pisalno mizo, bomo pa kak pisarniški stol gotovo našli še v mnogih drugih okoljih, tudi v stanovanjskih prostorih. Gre za nekoliko bolj vsestranski kos pohištva, ki pa mora biti vseeno premišljeno izbran glede na svojo nalogo in okolje, v katerem ga bomo uporabljali.