Stroški pri nakupu in uporabi defibrilatorja

Stroški pri nakupu in uporabi defibrilatorja

Vsako človeško življenje je neprecenljivo, zato smo pripravljeni nameniti veliko denarja za reševanje različnih resnih bolezni in nezgod. Med temi je tudi srčni zastoj, ki je precej pogost, tudi pri dokaj zdravih mlajših ljudeh. Ravno zato je pametno poskrbeti za dobro preventivo, pa tudi za ustrezne možnosti ukrepanja, če do srčnega zastoja vseeno pride. Tak namen ima defibrilator, ki je izjemno uporaben v primeru srčnega zastoja. Te naprave najdemo na mnogih javnih mestih, kjer so enostavno dostopne in jasno označene. Lahko pa jih seveda namestimo tudi sami, pri čemer se vprašamo po stroških.

Nakup defibrilatorja

Pri nakupu se vprašamo, kakšna bo za defibrilator cena v izhodišču, torej cena same naprave oziroma kompleta opreme, ki ga ponujajo trgovci. Takoj seveda ugotovimo, da imamo na voljo različne modele, ki se razlikujejo tako v svojih lastnostih kot tudi v ceni. Nekateri cenejši modeli so na voljo že za nekaj sto evrov, praviloma pa je za dober defibrilator cena višja od tisoč evrov. Izbira je odvisna od različnih faktorjev, včasih se da kaj privarčevati, ni pa to vedno pametno.

Odločimo se torej za dober defibrilator, ki bo zanesljivo deloval v primeru srčnega zastoja. Na voljo imamo le nekaj minut za ukrepanje, pri tem pa si ne smemo privoščiti kakšnih težav ali zamud. Oprema mora delovati brezhibno, torej pridejo v poštev tudi nekoliko dražji izdelki, ki nudijo popolno zanesljivost.

Stroški pri dolgoročni rabi

Defibrilator najprej prinaša stroške pri nakupu in namestitvi naprave. Tudi kasneje pa lahko pričakujemo, da bo treba vložiti še nekaj denarja za dolgoročno uporabo in vzdrževanje. Tako je za defibrilator cena v praksi še nekoliko višja (https://defibrilator.si/cenik.html), na kar moramo biti pozorni že v izhodišču. Upoštevamo stroške vzdrževanja, predvsem zamenjave baterij in elektrod ter ponastavitve po vsaki uporabi. Lahko prištejemo še izobraževanja in podobne dodatne stroške, ki niso vezani na nakup opreme.