Svetel dom za dobro počutje

Svetel dom za dobro počutje

Za domove naših starih staršev je značilno, da so na splošno veliko temnejši od modernejših domov. Nekoč je bilo namreč najbolj smiselno imeti majhna okna, ki skozi niso spuščala veliko dragocene toplote v zimskih mesecih, poleti pa so preprečevala, da bi naši bivalni prostori prehitro postali vroči in zatohli. Posledično domovi nekdaj tudi niso bili tako svetli kot danes, vendar pa to ljudi ni preveč motilo, saj so običajno veliko večji del kot dandanes preživeli zunaj, kjer je bilo svetlobe na pretek. Danes pa živimo v čisto drugačnih časih, ko imamo na voljo veliko bolj kvalitetne materiale, ki nam omogočajo, da zunanjo svetlobo ohranimo tudi v notranjih prostorih. To običajno dosežemo z velikimi steklenimi površinami oken, s katerimi pogosto radi nadomeščamo stene naših bivalnih prostorov. Ker pa običajno nimamo pri vsakem prostoru možnosti velikih oken, velja razmisliti tudi o tem, da bi v prostor vodila notranja steklena vrata.

Eden izmed bolj domiselnih načinov, da naš dom še dodatno osvetlimo, so notranja steklena vrata, ki lahko prepuščajo skoraj toliko svetlobe kot velika okna, poleg tega pa dajejo našemu domu tudi moderen izgled. Notranja steklena vrata so nekdaj veljala kot draga in netrpežna rešitev, vendar pa ob obilici novih proizvajalcev ni več bojazni, da ne bi mogli dobiti kvalitetnega izdelka po ugodni ceni. 

Dodaten efekt svetlosti v prostoru lahko dosežemo tudi s previdno izbrano talno oblogo. Bodisi se odločimo za parket ali za običajno cenejše vinil obloge, če želimo imeti svetel prostor, moramo pozornost posvetiti tudi temu, na kakšni podlagi se svetloba v prostoru odbija. Priljubljena alternativa dragemu parketu so cenejše vinil talne obloge, ki lahko izgledajo ravno tako dobro kakor cenjen parket. Vsekakor pa se splača pri iskanju kvalitetnih vinil talnih oblog pogledati tudi med dražje strani katalogov, saj tako zagotovimo talno podlogo, ki bo lep videz ohranjala preko več desetletij.